enbg

Чумата по овцете се бори с евтаназия, но хората са в шок от отношението на държавата

16.7.2018 | коментара

Водещият Слави Трифонов коментира темата за масовата евтаназия на хиляди животни, засегнати от чума в райони в Странджанско, и отношението на държавата към хората, загубили стадата си.

„Добър вечер, уважаеми зрители. Макар че вечерта не е добра. Когато една българка иска да я умъртвят и хвърлят в трапа с хлорна вар заедно с овцата и агънцето й, вечерта не е добра. Когато властта като през турско робство нахълтва в дома ти и без да разговаря с тебе отнема единствените същества, с които споделяш самотата си, вечерта не е добра“ – каза в уводните си думи Слави. Водещият обясни, че около чумата, връхлетяла България, има много неизвестни. По думите му обаче „преди да унищожи животните, чумата погуби човешкото в съществата, които ни управляват“. Той коментира и решението за компенсации на стопаните: „Пикливите 190 лева, хвърлени в празните кошари като обезщетение, няма да избършат всички сълзи. Тези дни властта не само не знае какво да каже, тя вече изобщо не може да говори с хората. Говорят агънцата!“ – каза Слави Трифонов.

Невена Цонева и музикантите от „Ку-ку бенд“ изпълниха песента „Заблеяло ми агънце“.

Излъчен бе видео материал, в който хора от Шарково разказват за избиването на животните им. „Г-н Борисов казва: „Ставайте овчари!“ – Те ни избиха животните, не можем да станем овчари. „Сейте картофи!“ – Картофи не можем да сеем, защото не отговаря районът! Какво трябва да правим? Трябва да лягаме и да умираме!“, сподели възмущението си жена от селото. „Никой не знае как се създава това стопанство, колко е трудно – това са 365 дни в годината по 24 часа на ден – няма празник, няма делник, няма зима, няма лято, няма дъжд, няма сняг, няма студ – ти си там!“, допълни тя и обясни, че обезщетенията, които ще получат за животните си, не могат да компенсират положените денонощен труд и грижи.

В студиото с коментар по темата гостува съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация – Симеон Караколев. Той обясни, че първичните резултати от лабораторията в България са показали положителни проби и наличие на заразени с чума животни. В момента се очакват резултати от лаборатория във Франция. Според Симеон Караколев обаче проблемът не е в избиването на животните, а в начина, по който се случва всичко. Той разказа, че хората в района са в шок от отношението на държавата и липсата на информация. „В Англия преди 16-17 години при лудата крава избиха стотици хиляди животни. Във всяка една ферма се ходеше с психолог, с представител на министерство, с доктор, с местна власт. Обяснява се на хората. Това за тези хора не е бизнес, това е начин на живот!“, каза Караколев. Според него хората в Шарково са имали нужда да видят, че държавата мисли за тях.

Караколев коментира още, че в така създалата се ситуация карантина не може да бъде наложена, защото всички животни в района ходят на смесени пасища. Той потвърди, че при 100% доказана зараза, единственото решение наистина е евтаназията. Караколев изрази обаче възмущението си от действията на министъра на земеделието и храните, който по време на случващото се в Шарково е имал планирано откриване на събор в Гигинци. „Медиите тръбят, а те правят събори, правят фестивали, тях не ги интересува какво се случва с хората, те живеят в друг свят!“, коментира гостът. „Един експерт от това министерство, от тази хилядна администрация, не си направи труда да отиде при тези хора и да им каже две приказки! Един!“, допълни още той и каза, че хората от селото са били „уведомени“ за евтаназията с… прессъобщение в медиите.

Симеон Караколев сподели още притеснителни данни, според които за последните 30 години България е първенец в Европа по намаляване на популацията на овце. Според него политиката, която се води в момента, е „политика на ликвидация“ и нищо не се прави по въпроса страната ни да се развива в овцевъдството и козевъдството.

По темата за европейските субсидии съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация разказа, че тези пари стигат само до големите фермери. „Тези малките, дребните фермери – те не могат да се докоснат въобще до тези фондове. За тях това остава като само едни пожелания. Никой не мисли за тях. Няма стратегия. Как да се развива този сектор?“, изрази остро позицията си гостът и допълни, че 90% от овцевъдите в България доят все още на ръка.

За финал Симеон Караколев каза, че в последните 10 години едни и същи хора управляват Министерството на земеделието. „И нищо. Нищо хубаво. Затова сега искаме от премиера да потърси сметка на тези хора, ама сметка да им потърси, не да ги пита „защо“, а да ги освободи. Ако трябва нови, ако искат – ние самите ще предложим. Ние имаме предложения, стига някой да ни попита!“, категоричен беше той.