enbg

Чужденците заложиха на музиката в представянето на родината

1.4.2010 | коментара

1 април 2010 г.

Трима от десетте финалисти в „Добре дошъл в България” имаха възможност да се представят в първата си задача „Моята родина” в първия изпитен ден. Комисия от петима членове на екипа на шоуто оценяваше техните изпълнения с оценки от 2 до 6. Членове на комисията са сценаристите Иво Сиромахов и Филип Станев, писателят и сценарист Иван Кулеков, музикантът от Ку-ку бенд Евгени Димитров – Маестрото и режисьорът Христиан Ночев.

Преди началото на изпълненията финалистите бяха запознати и с Голямата награда, която очаква победителя. Както беше пояснено в началото на проекта, след всеки кръг ще отпада участникът с най-нисък бал, докато накрая остане само един и той ще бъде победител. Той ще получи наградата, която е къща във възрожденски стил в село Драганово, близо до Велико Търново. Къщата е с площ от 100 кв. м. и с дворно място от 1550 кв. м. В двора има и кладенец, както и лятна къща. Освен това победителят, заедно със своята половинка, ще може да се възползва от едноседмичен професионален курс по голф в Black Sea Rama Golf Club.

Първа пред комисията се представи Анджела Родел от САЩ. Изхождайки от факта, че голяма част от българите вече са били в щатите на бригада и ги познават добре, тя предпочете да представя родината си с музика. Облечена като каубой и въоръжена с тамбура вместо банджо, Анджела изпя две песни. Първата от тях бе аналог на нашите народни песни и бе в кънтри стил, а втората – според нея, – бе еквивалент на поп-фолка и бе в стил рап. Във второто парче Анджела заложи на изпитаната световна практика да се пее в дует и си партнира с Цеко Сифоня.
Членовете на комисията останаха във възторг от изпълнението на Андежела, в което, по думите на Иво Сиромахов, е бил усетен духът на свободата. Средната оценка на Андежела Родел беше 5.80.

В пончо и сомбреро и с китара в ръка се появи мексиканецът Хорацио Гонзалес. Той първо запозна комисията с правилния начин, по който трябва да се пие текила и уточни, че тя се прави от кактуси и разбрал, че понеже тук нямаме от бодливото растение, я правим от спирт. Хорацио включи и водещия в демонстрацията, като му поднесе текилата с думите: „Слави, удари и ти едно за отскок. Да видиш как ще ти светнат оченцата!” – завидна еквилибристика с думите, при положение, че престоят му в България възлиза на едва 13 седмици.
Втората част от представянето на Хорацио беше музикална. Оказа се, че и той има музикален талант и като свиреше на китара, направи едно добро изпълнение на песента „Ла Бамба”. Хорацио получи помощ от двама мариячи – Ел Ниньо Годжиньо (Годжи) и Ванчо Спийди Гонзалес (Иван Стоянов).
Доволни, че са усетили духа на Мексико, членовете на журито оцениха представянето на Хорацио със средна оценка 5,40.

Третият представил родината си тази вечер беше Гюнтер Хемпел от Германия. Гюнтер беше облечен като немски турист – с тениски и къси панталони, а заедно със себе си внесе врата от трабант, германското знаме и парцал, с който да направи пода още по-чист.
Бившият дипломат разкри интересна подробност около емблематичното германско возило – трабанта – в един трабант най-скъпо е едно зареждане с бензин, каза той. След това демонстрира още една чудатост – неговата шофьорска книжка, издадена от ГДР – държава, която вече не съществува, но самият лиценз важи, съгласно европейското законодателство.
Гюнтер също не пропусна да се изяви музикално. Той каза, че иска да отправи поздрав с голям хит в немските телевизии и радиа – хит на MTV – звездата Иво Сиромахов и за всеобща изненада запя: „Ох, Хегел, ох, кеф!” Представянето на Гюнтер завърши с кратък филм, посветен на Германия.
Журито оцени представянето му със средна оценка 5,20.

Останалите седем финалисти ще се представят в петък вечер. След като стане ясно крайното класиране в тази първа задача, един от финалистите ще отпадне.