enbg

Чужденците влязоха в политиката!

20.5.2010 | коментара

20 май 2010 г.

Изпълнението на задачата „Ако бях политик в България” започна този четвъртък в „Шоуто на Слави”. Първите четирима чужденци се изправиха със своите речи пред зрителите и комисията, която ги оценяваше: „кметът на Силиу – Иван Кулеков, евродепутата от Дрезден – Светослав Митев, общинския съветник в оставка – Филип Станев, народния представител на красивите умове – Иво Сиромахов и президента-председател и вселенски патриарх на комисията – Евгени Димитров.”

Първа в ролята на президент на България се превъплъти американката Анджела Родел. Ето части от нейната реч:

„Уважаеми зрители, като американка аз знам, че в Америка президентът има реална власт, докато тук има по-скоро декоративна функция. Той е като паметника пред НДК – виждаме го непрекъснато, но малцина знаят какво точно олицетворява. Все пак българският президент има някакви, макар и малки, правомощия.
Например, президентът дава българско гражданство. Ако аз бях президент, първото, което бих направила, е да променя процедурата за получаване на българско гражданство, тъй като сега е много тромава…
Президентът също е върховен главнокомандващ на българската армия. Като такъв аз ще възстановя строителни войски и ще издам заповед да съборят всички незаконни строежи по морето и със строителните отпадъци ще запълня дупките по пътищата…
Понеже президентът най-вече има обединяваща функция, обръщам се към вас с една молба: Граждани на Република България, уважаеми сънародници, нека да оставим настрани българския тарикатлък и идеята, че всичко е позволено, стига да не те хванат. Нека бъдем като снопа стрели на хан Кубрат – силни и единни.
Благодаря ви!”

Иво Сиромахов направи забележка на Анджела, че много се подвежда по обещания и обясни, че той гласува за този кандидат, който обещава най-малко, за да е най-малко разочарован. Комисията оцени високо сериозното послание на финала на речта на американката. Евгени Димитров заключи, че според него Анджела може да направи политическа кариера в България. Оценката на комисията за представянето на Анджела Родел беше 5,60.

Германецът Гюнтер Хемпел обясни какво би направил, ако е кмет на Бургас – града, в който живее:

„Първо – да възстановим казиното в Морската градина, както и всички ресторанти, капанчета и съблекални с душове по плажната ивица. И да направим първия „Дисниленд” в България. Как ще го финансираме? Аз предлагам да използваме нашия чист черноморски въздух като за целта го консервираме в буркани и го изнасяме в чужбина…
Второ – да приватизираме дупките по улиците и да ги продаваме на търг. Тези, които инвестират в този проект, ще получават своите дивиденти от глобите за нарушение правилата на движение.
Трето – предлагам най-после в Бургас да се изгради 3D кино. Не знам как ще финансирам този проект, защото печалбата от билетите ще е за мен, но пък идеята е хубава.
Четвъртият проект се отнася за един голям кратер в идеалния център на града, който трябваше да бъде МОЛ. Този проблем занимава Общината вече 30 години и сега аз ще ви дам решението. Предлагам този голям изкоп за строеж да стане сметище. По този начин ще привлечем хиляди, не хиляди, а милиони японски туристи, които ще снимат първото сметище в центъра на един град.”

Иво Сиромахов каза, че Гюнтер познава добре проблемите на града и му направи забележка единствено, че няма отношение към футбола в Бургас. Евгени Димитров отчете липсата на реални решения за справяне с проблемите на Бургас, а Светослав Митев беше впечатлен, че във всеки проблем германеца вижда възможност, а не търси конфронтация. Иван Кулеков призова Германия да забрани на своите граждани да посещават България, защото тук те губят своята германска идентичност. Оценката на комисията за Гюнтер Хемпел беше 5,40.

Гвинейката Айсату Диало се представи на зрителите като депутат от карловския избирателен район. Публикуваме част от речта й като не спестяваме уникалното й произношение:

„Ще бъда всеки ден в Парламента, пък може някой ден да види и Ахмед Доган. Обещавам да решавам судокуто вкъщи и да ходи винаги наспана на работа. В Парламента ще държа здраво Волен Сидеров да не прави глупости, ще наблюдавам Иван Костов да не тараши колегите си, а Штанишев да не пипа… картата на Вигенин. Твърдо заявявам, че няма да участвам нито в обръчни от фирми, нито в черни каси, повтарявам – нито в черни каси. Нещо повече – ще се боря наистина… да спрем корупцията! Като депутат ще се опитам да прокарам закони, които да стимулират ражданемостта. Защото забелязвам, че сега, където и да отидеш, има предимно пенсионери. Моя цел ще е да работя и за по-доброто функциониране на здравната система. Вече съм се присъединила към Фейсбук-групата „Доктор Хаус – Министър на здравеопазването!”… И нека най-накрая Бойко Борисов да обяви ще вдига ли здравните вноски, или няма да ги вдига. Защото са прави експертите – Бойко Борисов дава неясни сигнали към бизнеса. И най-накрай искам да се обърна конкретно към един човек: Яне Янев, престани да ровиш, не съм била агент на ДС!”

Филип Станев коментира, че „Айша говори точно като български политик – неразбираемо и много забавно”. Иван Кулеков обясни, че важното за един български депутат е не това, което говори, а „първо – да не бъде далтонист, за да може като му вдигне председателя на групата „розово”, той да гласува за, като му вдигне „зелено” да гласува против; и второ – да може да гласува с отпечатък”. В това отношение, заключи Кулеков, Айша има всички качества да бъде депутат. Оценката на Айсату Диало беше пълно шест.

Уелсецът Андрю Ричардс, който имаше задача „Ако бях български евродепутат” обясни, че три са най-важните области, които трябва да се подобрят за да не се излагаме в Брюксел: здравеопазване, пътна инфраструктура и рециклиране на хранителни отпадъци. По първата област Андрю препоръча: „Българи, бъдете европейци и търсете лекарска помощ при всеки случай! Недейте да наблягате толкова на ракията като медицинско решение! Другите европейци доста се притесняват да се разболяват на българска територия. Ако настинат тук – вместо лекарска консултация, получават мощен масаж с първак. Ако ги боли гърло, вместо хапчета – 100 грама греяна ракия с черен пипер…..на екс! И Господ да им помага, ако имат температура – здрава разтривка от главата до петите с оцет. Европейското правило е да използвате болниците повече, няма нужда да стоите вкъщи, когато сте болни и да се мариновате като люти чушки със спирт и оцет.” По отношение на Пътната инфраструктура Андрю отбеляза, че строежът на магистрала „Тракия” е започнал през 1964 г. – същата година, в която е роден и „Министърът на магистралите” Росен Плевнелиев: „Хубаво е, че си остаряват заедно! Аз обещавам да съдействам за по-бързото отпускане на финансов ресурс, за да свържем Бургас със София с една магистрала, с която можем да се гордеем…” По въпроса за Рециклирането на хранителни отпадъци Андрю препоръча: „Няма нужда да измъчвате вашите собствени стомаси да рециклират хранителните отпадъци, а отпадъци като шкембе, дроб, сърца, чревца, език и мозък да отиват направо в завода за рециклиране, а не на супичка. Докато вие продължавате да слагате такива неща в супичките си, аз ще ям моите супички в Брюксел.”

Комисията постави пълна шестица на уелсеца и обясни, че заради речта му и заради факта, че „поназнайва английски”, Андрю може идеално да представлява България в Брюксел и в сравнение с Румяна Желева е като Шекспир.

В петък предстои да се изявят останалите чужденци, след което ще видим какво е класирането им в задачата „Ако бях политик в България“.