enbg

Чавдар Николов, 14 септември 2016 г.

14.9.2016 | коментара

В предаването гостува карикатуристът Чавдар Николов, който, след уволнението си от Нова ТВ заради негова политическа карикатура, има своя рубрика в шоуто.

Карикатуристите имат своя международна организация, която да защитава правата им. Тя се нарича United Sketches, а Чавдар Николов е българският представител в тази организация. United Sketches е създадена преди две години, за да подпомага карикатуристите в изгнание, каза Чавдар Николов. По думите му проблеми има в много страни. Той разказа фрапиращи случаи за карикатуристи от Иран, осъдени на затвор и удари с камшик. Друг техен колега от арабския свят пък, след като публикува карикатура в петък, вечерта получава фатфа, че трябва да бъде убит до понеделник.

Чавдар Николов разказа и друг притеснителен случай от демократична Франция, при който карикатурист е уволнен от „Шарли Ебдо“, заради карикатура на сина на тогавашния президент Саркози.

Запитан кое прави карикатуристите толкова страшни, Чавдар Николов отговори конкретно за случая с неговото уволнение от Нова ТВ: „Сигурно тази среда, в която живеем, в която се създават условия всеки да прави някакви плонжове пред началника.“

„Докъде може да стигне човек в карикатурата, зависи от неговата култура, от неговото образование, от неговия манталитет. А най-лошото е, че, за да бъде разбрана една карикатура, гледащият карикатурата трябва да има почти същата подготовка както карикатуриста“, коментира Николов.

Границата е в естетиката, смята Чавдар Николов и добавя, че истината е относителна. Карикатуристът даде пример със своя карикатура по отношение на подчиненото положение на жените в арабския свят и изрази съмнение, че тези жени може би не виждат живота си така, както го виждаме ние, в нашия „културен ареал“. Изтъквайки, че всеки автор прави карикатурата си за своята културна общност, Николов каза, че арабският свят не бива да се обижда на това, което прави „Шарли Ебдо“. „Шарли Ебдо“ го правеха за техния свят“, каза карикатуристът.

Чавдар Николов разказа и за срещата на United Sketches в Кан, Нормандия, къде били предприети много сериозни мерки за сигурност и карикатуристите били придружавани навсякъде от полицаи. По този повод Николов рисува карикатура, която изобразява дебаркирането на карикатуристите на годишната среща в Кан.

Цялото предаване от 14 септември 2016 г.