enbg

Чавдар Георгиев, 28 февруари 2019 г.

28.2.2019 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Чавдар Георгиев. Той разказа за своята борба да запази децата си Петър и Георгина, български и норвежки граждани, след като майка им е била арестувана с обвинение, че е ръководител на организирана престъпна група.

Децата на Чавдар – Петър и Георгина, на 7 и на 3 години, живеят при баща си в България. Чавдар Георгиев разкри подробности за майката на своите деца, която е родена в Норвегия и с която са живеели там на семейни начала в продължение на 12 години. През месец април 2016 година двамата се разделили. Майката информирала социалните грижи в Норвегия за раздялата си с него, но малко по-късно обявила, че синът им Петър има умствени проблеми и случаят му е безнадежден. Детските грижи в Норвегия от своя страна обвинили бащата, че не е осъзнал проблемите на голямото си дете. „Аз им казах, че след като няма генетична диагноза, никой не може да ми забрани да бъда оптимист в бъдещето на детето си“, разказа гостът. Той допълни още, че социалните му забранили да говори на детето на български, за да не го обърква, както и че не създавал норвежка атмосфера за децата си.

Чавдар Георгиев разказа още, че майката на децата му е имала престижна счетоводна фирма. „Арестуваха я като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ) – данъчни измами, пране на пари – арестуваха също и други 20 души“, каза гостът и допълни, че присъдата й все още се очаква, но прогнозите за нея били между 3 и 5 години затвор.

„Една от причините нашата битка да продължава, е че всъщност тя стоя 7 месеца в изолация, пуснаха я, за да дойде да си види децата. Тя направи акт на насилие – опита се да ги отвлече. Шуменският съд й издаде ограничителна заповед по Закона за защита от домашно насилие“, разказа Чавдар Георгиев. Той обаче й позволил да види децата за 1 час, което било достатъчно за съда да реши, че ограничителната заповед трябва да отпадне. „Моята заповед я спряха, защото аз съм проявил човещина и съм показал децата на майка им“, каза гостът.

В момента Министерството на правосъдието в Норвегия и майката на децата са завели дело за връщане на децата в Норвегия по Хагската конвенция. „Не става въпрос за родителски права в момента“, каза Чавдар Георгиев и обясни, че делото в момента е за това дали децата да останат в България или да се върнат в Норвегия, а след като този въпрос бъде решен – тогава ще започне и дело за определяне на родителски права.

Чавдар Георгиев пледира пред българския съд, че бъдещето на майката в юридически смисъл е несигурно. Той изрази своите опасения, че съдът в Норвегия няма да се съобрази с това и че по тяхната система – ако родителските права бъдат дадени на майката, а тя е в затвора, децата няма да отидат при бащата, а ще бъдат изпратени в приемно семейство и бащата може да не ги види до 18-годишна възраст.

На финала гостът изрази надежда, че съдът ще реши обективно казуса, а българската държава и българските институции ще настояват пред норвежката правосъдна система за обективно разглеждане на случващото се. „Защото аз като баща искам да знам какво ще стане с моите деца“, каза Чавдар Георгиев и увери, че прави най-доброто за тях.

Цялото предаване от 28 февруари 2019 г.