enbg

Чавдар Георгиев, 14 май 2019 г.

14.5.2019 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Чавдар Георгиев, който разказа за борбата си да запази двете си деца Петър (7 г.) и Георгина (3 г.). Те са български и норвежки граждани, защото майка им Моника Хеггхолмен е от Норвегия. След раздялата на родителите, майката е арестувана за финансови злоупотреби и сега норвежките социални служби искат да отнемат децата от баща им.

Чавдар Георгиев е заживял в Норвегия през 2005 година, където е срещнал майката на децата си. След раздялата им родителските права са разпределени 50 на 50 – децата живеят една седмица с него и една седмица с майката. Но след ареста на Моника Хеггхолмен, която има счетоводен бизнес и е обвинена за организиране на престъпна група и финансови злоупотреби, Чавдар Георгиев се прибира с децата си в България за рождения си ден. Идването у нас на децата е напълно легално и бащата дори има декларация, попълнена от майката със съгласието ѝ.

„Когато доведох децата си в България, след като майката беше арестувана, норвежката държава заведе дело по Хагската конвенция“, разказа гостът и уточни, че това дело е спечелено от него на първа инстанция. Въпреки това битката за децата продължава, тъй като още при раздялата той е бил оставен под наблюдение от социалната служба на Норвегия. Сега го грози опасността при заминаване в скандинавската страна, децата да му бъдат отнети и да може да ги вижда „веднъж на три месеца – с полиция и социален работник“. В момента Моника Хеггхолмен изчаква делото си и има възможност да пътува и да се среща с децата в България – досега ги е виждала шест пъти за по три часа – в център със социален работник.

„Аз съм изправен сам срещу една цяла държава“ – заяви Чавдар Георгиев и разказа как цяло лято го викали в полицията по преписки от Норвегия, че е отвлякъл децата си. Получава също и имейли със заплахи, включително и с Европейска заповед за арест и екстрадиция. Дори и ако спечели делото по Хагската конвенция и на втора инстанция, тъй като в Норвегия майката води дело за родителски права, може да има два противоречиви акта за родителски права. Причината е, че Норвегия не е член на Европейския съюз и при такъв развой, според Георгиевq „стресът никога няма да спре“: „Другият родител е стимулиран отново да вземе децата. Необходимо е само да се отиде до консулския отдел на Норвегия – във Варна или в Букурещ, издават им се пасавани и се извеждат от ВИП-а“, завърши Чавдар Георгиев.

Цялото предаване от 14 май 2019 г.