enbg

Цирк „Балкански” с юбилеен спектакъл за 10-годишнината

1.4.2010 | коментара

31 март 2010 г.

Циркови артисти от кенийската трупа Rolling Spears Acrobats гостуваха в шоуто. След спиращото дъха изпълнение на осемте акробати, събеседници на водещите Слави и Деса Поетеса бяха Александър Балкански от цирк „Балкански” и ръководителят на трупата Джулиус Двино.

Rolling Spears Acrobats участват в юбилейния спектакъл на Цирк „Балкански”. По думите на Александър Балкански, акробатите били открити трудно, но много по-трудно било да ги доведат в България, тъй като в родината им Кения няма Българско посолство. Бащата Балкански ги вижда по време на участие на Младежки фестивал в Москва. Така се родила идея за зрелищен спектакъл, но миналата година не могли да им издействат документи. Днес Балкански – младши казва, че почти са преборили бюрокрацията, но важното е, че те са вече тук.

Изпълненията на Rolling Spears Acrobats могат да бъдат видени от 8 април в програмата на цирк „Балкански”. Рекламното послание на ръководителя на трупата Джулиус Двино беше изключително находчиво – че зрителите „трябва да дойдат, защото това е събитие на живота им”.

Като коментар към думите на Слави, че фамилия Балкански са невероятни ентусиасти, Александър Балкански добави, че никой не е предсказвал, че ще успеят да се задържат толкова време. Отначало дори казвали за тях, че са трима луди, които са имали пари и сами са си направили лудница.

Балкански с болка си спомня как България е била лидер в световното цирково изкуство и добавя, че е било твърде отдавна и понякога се пита наистина ли така е било.

Александър Балкански разказа, че новото шоу е готово, правят се генерални репетиции, а на 8 април започват официалните спектакли, които могат да бъдат наблюдавани в София, Зона В5. Спектакълът е юбилеен за Цирк „Балкански”, който навършва 10 години.

В юбилейните спектакли ще има изненада – съобщи гостът, – ще извадят от нафталина един жанр от цирковото изкуство, „който беше забравен” – прочутият Номер на братя Соколови – „Глобусът на смъртта”. В номера мотоциклетисти обикалят вътрешността на сфера. Изпълнители на рискования номер ще бъдат трима артисти от Латинска Америка. Като цяло в цирк „Балкански” има циркови артисти и от Африка, Украйна, Русия, Германия, Швейцария, Франция.