enbg

ЦИК не спази съдебното решение и отказа машинното гласуване

28.2.2017 | коментара

Тагове:

Водещият Слави Трифонов коментира отказа на ЦИК отказа си да осигури машинно гласуване на предстоящите избори на 26 март, като по този начин нарушава закона.

„Уважаеми зрители, ще ви дам един обективен пример защо тази държава не работи. Преди няколко дена Централната избирателна комисия прекрати поръчката за осигуряване на машини за машинно гласуване на предстоящите избори. Защо това е важно? Защото с този акт една държавна институция показа нагледно как законите в страната могат и да не се спазват.

Какви са фактите?
Първо: Има избирателен закон. Този закон казва, че на избори гражданите трябва да могат да гласуват и машинно.
Второ: Централната избирателна комисия самоволно реши да не спази закона и да не осигури машини за всички избирателни секции.
Трето: Върховният административен съд се произнесе, че ЦИК нарушава закона и ги задължи да осигурят нужните машини за всички избирателни секции. Решението на съда беше окончателно и не подлежеше на обжалване.
И четвърто: Преди два дни ЦИК реши да не спази съдебното решение и окончателно отказа машинното гласуване за тези избори.

Една държавна институция, каквато е ЦИК – натоварена с такава отговорност, без проблем наруши закона. Тогава защо всеки един от нас да не вземе примерно да не си плати данъците с мотива „Сега съм малко затруднен“? Уважаеми зрители, когато в една държава държавните органи не спазват законите, то тогава няма държава. Затова нацията трябва да се обедини, за да отстоява и отвоюва гражданските си права!“, каза Слави Трифонов.