enbg

Христо Иванов, 24 юли 2019 г.

24.7.2019 | коментара

В предаването гостува лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ – Христо Иванов по повод обвиненията към политическата партия за участие в изтичането на данни от НАП.

По отношение скандала с изтеклите данни от НАП лидерът на „Да, България заяви: „Трябва да се приложи законът към виновните с пълната му сила. … Тук приказките за бели хакери са пълни глупости.“ Той подчерта, че тепърва хората ще разбират ефекта върху техния живот от това техните ЕГН-та и размерите на техните заплати да са публични.

„Тук идва големият проблем, когато казваме, че виновните трябва да бъдат наказани – когато лицето на Темида е Гешев, как да вярваме, че това е правосъдие? Имаме примери. Г-н Гешев седи вече пета година върху делото „КТБ“ и от него така и не излязоха истинските кукловоди на тая банка. … Помните ли какво се случи с Иванчева – това огромно унижение, на което беше подложена тази жена. Изобщо не знам дали е виновна или невинна и това, от което ме е страх, е че никога няма да разберем. Но всички ние тук ще платим в Страсбург за това позорно унижение, на което тя беше подложена от българското правосъдие.“ – коментира бившият правосъден министър.

За това, че „Демократична България“ беше намесена в скандала с изтеклите данни, Христо Иванов отговори, че те са единствената политическа партия, която реагира на случващото се. Той припомни и издадените от тях преди година препоръки, когато имаше срив в Търговския регистър. По думите му, ако тези препоръки бяха взети под внимание, сега нямаше да има пробив в системата на НАП.

Христо Иванов заяви, че заради хвърленото към „Да, България“ обвинение, заради случаите с КТБ и Иванчева, Иван Гешев не може да бъде главен прокурор. Иванов акцентира върху това, че мандатът от 7 години е „адски много време и адски много власт“.

На въпрос кой подкрепя Гешев, бившият правосъден министър отговори: „Зад него седят двама души – Цацаров и Пеевски, а прокурорската колегия са кукли на конци. И между другото огромен проблем има, че Цацаров участва и доминира този процес. Започва да става като някаква наследствена монархия. … Страшен проблем е това.“

Запитан какво трябва да се направи, Христо Иванов коментира: „Гешев трябва да бъде оттеглен. … Не става дума за мен изобщо. Тук става дума, че този човек ще си позволява да говори по този начин за всеки, който му попадне на пътя. Не може да бъде овластено такова лице с такава грамадна власт за 7 години. Второ – трябва нова процедура, без Цацаров да я доминира. Трето – Данаил Кирилов да престане да се крие по кьошетата – да излезе и ясно да поеме ангажимент да внесе граждански кандидатури, да назначи една комисия от авторитетни юристи, защото не е най-авторитетният той, и да ги помоли те да бъдат гаранти за това, че професионални организации, неправителствени организации, които се занимават с тази тема – като предложат такива хора, те ще ги оценят, ще му предложат кого да внесе и ще има отвън свежа кръв този процес. Защото Висшият съдебен съвет показа, че може да мисли само за интересите на двамата души – Цацаров и Пеевски.“

На въпроса на водещия кое го е спряло да направи тези промени, когато е бил министър, Иванов отговори, че това е било Народното събрание. „ГЕРБ отметна подписа си, че е една реформа, после друга реформа и аз си подадох оставката, защото бях там само за това, не ми е била мечтата да бъда министър“, изтъкна Иванов и допълни, че са били спрени и много проверки, които е инициирал.

Цялото предаване от 24 юли 2019 г.