enbg

Хората с увреждания излизат на протест на 5 май 2011 г.

4.5.2011 | коментара

3 май 2011 г.

Петър Кичашки, на 21 години, от Видин, беше гост в шоуто. Петър, който е в инвалидна количка, първо бе попитан от Слави как е редно да се обръща към него. „Първо като към човек, а ако трябва да конкретизираме – като човек с увреждания“, отговори гостът.

На коментар от страна на Слави, че гледа на него като на равен, Петър Кичашки отговори, че така би трябвало да бъде, но „за съжаление не е така, поради комплекс от фактори – държавата, обществото, всички ние спим. Проблемът е комплексен, не е само до хората“.

Желанието си да гостува в шоуто Петър Кичашки обясни с „възможността да се чуят проблемите“. Той каза, че от години продължава да опитва. Неговото увреждане е по рождение, уточни Петър и добави: „то няма такова значение – аз съм човек, а това, че съм с увреждане, е подробност“.

„Аз мога да правя всичко, което могат да правят всички останали хора, въпросът е, че аз имам нужда от определена среда. Мисля, че хората с увреждания струват повече от пет стъпала“, заяви г-н Кичашки. По думите му, никой не знае колко са хората с увреждания в България, според него те са около 700 – 800 хиляди. Статистиката сочи, каза той, че те са 10% от населението, като в Източния блок са малко повече – 12 – 14 процента.

Петър Кичашки води много дела и вече е осъдил игумена на Троянския манастир. Обяснява, че не го прави за себе си – повечето неща прави, „за да стане достъпно, да бъде като пример“. Случаят в Троянския манастир бил преди три години, разказа Петър: „игуменът ни изгони, защото сме на колички, били сме грешници, … цапаме му храма“. По думите му, процесът бил дълъг, с резултат – присъдени 250 лв. и предписание към игумена да пригоди манастира за хора с увреждания. Парите от делото не са за него, обясни гостът, те отиват по сметка на комисията за дискриминация на хора с увреждания.

Петър Кичашки учи право в Нов български университет. Казва, че колегите го приемат, а университетът е пригоден за него и това е една от причините да учи там. „Университетът е частен и логиката е че човекът е пръв, щом си дава парите“, поясни Петър и добави: „В България човекът не е важен, камо ли пък човек с увреждания“.

По думите му, проблемите пред хората с увреждания са много. „Има три основни групи: свързани с технически помощни средства, лична помощ и достъпността на транспорт, на сгради, на всичко. И ако ги няма тези три фактора, няма хора с увреждания. Има едни хора, които стоят между четири стени и не излизат, няма как.“

Попитан от водещия на кого му пука за тези проблеми, Петър отговори, че само на хората с увреждания. „Това е в България – проблемът със спасяването на давещите се е на самите давещи се. В една цивилизована държава не трябва да е така.“ – каза
Слави.

Петър Кичашки заяви, че ще продължава да води битки, „да дълбаем дупки, може би в морето, може би – не“. В четвъртък, 5 май 2011 г., в 10.30 ч. пред Столична община, в градинката на Св. София, ще се съберат хора с увреждания и майки с бебета с колички, обясни Петър, и това ще се случи „по ред причини, една от най-важните е липсата на достъпен градски транспорт“.

„Не трябва да спирате – окуражи го Слави, – не просто да протестирате, трябва да им показвате в очите, че съществувате, докато те не направят нещо, защото те се правят, че ви няма“.