enbg

„Хаджи Димитър“ преобърна каруцата на Деси, тя отпадна от надпреварата

16.11.2010 | коментара

 

15 ноември 2010 г.

В два изключително интересни полуфинала и интригуващ финал приключи петата задача на финалистите в ПРЕТЕНДЕНТЪТ. Стабилни знания и още по-стабилни незнания демонстрираха, за съжаление, по-голямата част от тях. Буден ум и начетеност демонстрира Георги Николов, който победи в задачата за проверка на общата култура. За негов подгласник се очерта докерът от Габрово Васил Матев. Като най-слабо бе оценено представянето на Десислава Йовчева и тя бе отстранена от надпреварата. Претендентите получиха и новата си задача – да представят най-добрия човек, когото познават.

Полуфиналните и финалната игра се проведоха по малко по-различни правила. Този път участниците трябваше да отговарят на по четири въпроса всеки и при равен резултат регламентът ги пращаше на дузпи.

Първият полуфинал се състоя между Даниел Петканов и Десислава Йовчева. Даниел се отличи единствено с бързина на отговорите си, но не и с прецизност. Така на първия си въпрос „Кой изпълнява „Излел е Делю хайдутин“, записана на златната плоча, изпратена в космоса?“ Даниел даде отговор Стефка Саботинова, вместо верният – Валя Балканска. Ситуацията се повтори и когато той определи последователното преодоляване на няколко върха в алпинизма в един планински масив като рапел, вместо вярното – траверс. Тук каза, че се позовава на метода на изключването.
Третият отговор на Даниел беше верен. В този случай той знаеше, че учениците на светите братя Кирил и Методий през 886 г. носят на княз Борис I книги на глаголица, а не на кирилица или на рунно писмо.
Даниел показа знания и по актуалните събития като знаеше кой е президент на Русия. Той посочи Дмитрий Медведев без колебание и обясни, че Путин не е имал право на трети мандат, докато третата опция Юрий Лужков не го подлъга и бе сигурен, че е бившият кмет на Москва.
„Не разчитам на късмет, но явно нямам достатъчно увереност в знанията си. Просто явно не зная.“, коментира сам себе си студентът в УНСС.

Стенание и горчив възглас „Не трябваше да я поставям тази задача!“ предизвика у Слави Трифонов отговорът на Десислава Йовчева на въпроса „За кого са написани стиховете: „Жив е той, жив е“?“, на който Деси каза Христо Ботев, вместо Хаджи Димитър.
Деси затвърди традицията на грешните отговори, като измежду трите географски понятия: Розова долина, Конявска планина и Дунавска котловина, тя посочи като несъществуващо Конявската планина, явно й беше убегнало предаденото в основното училище – Дунавска равнина.
Третият въпрос към Деси беше за течението в живописта ташизъм. Труден въпрос, но логически достижим, при положение, че се изключат като възможности страх от тъмното и политическо движение. Деси изненадващо уцели верния отговор. На четвъртия си въпрос обаче тя се срина, като отговори, че Великото народно събрание наброява 240 души, което е всъщност броят на депутатите в Обикновеното народно събрание.

Така при краен резултат 2 на 1 в Полза на Даниел, той се класира за финала в куиз играта.

Слави – няма нужда да ми коментираш, виждаме как се излагат.

Вторият полуфинал се състоя между Тома Горанов и Георги Николов.

Тома отговори правилно на въпроса коя е Дилма Русеф, но не знаеше, че в романа „Лолита“ на Владимир Набоков е засегната темата за педофилията, а не за корупцията, както той предположи. Той даде верен отговор в дефиницията за пилигрим като поклонник. На четвъртия си въпрос обаче отново се провали и то, по думите му, защото навремето пренасял пясък на учителката си по география, за да му пише тройка. Въпросът, който го извади от играта беше „Какво свързва Суецкия канал?“. Вместо вярното – Средиземно и Червено море, той отговори Тихи и Атлантически океан.

Георги отбеляза повече верни отговори. За него не беше трудно да отговори, че Боне Крайненеца е герой от разказа на Елин Пелин „На браздата“. Запознат беше и с факта, че Росен Плевнелиев е настоящият министър на регионалното развитие и благоустройството. На следващия въпрос Георги също отговори правилно – в картината на Ботичели „Раждането на Венера“ богинята прикрива гърдите си.

Така при един верен отговор за Тома и два верни за Георги, играта им приключи и Георги се класира за финала, на който той се изправи срещу Даниел Петканов.

Даниел се провали на първия си въпрос, като изстреля грешен отговор още в първата секунда. Той заложи, че думата министър означава господар, а се оказа, че всъщност е слуга. Като узна верния отговор, го огря прозрението за „слуга на народа“, но късно. На същия принцип, Даниел даде скорострелни отговори и на следващите си въпроси. Като автор на „Когато бях овчарче“ той посочи Пенчо Славейков, вместо Иван Вазов. Той сгреши и понятието генофобия, като го определи като страх от генетични манипулации, вместо страх от сексуално общуване. Така при три грешни отговора, той даде шанс на съперника си за победа, което и се случи.

Георги сбърка също първия си въпрос. Не знаеше, че първият боен полет на българската авиация е извършен през Балканската война и посочи за това Втората световна война. Той беше наясно обаче със събитията от деня и без колебание посочи новия световен шампион във Формула 1 – Себастиан Фетел. Георги без колебание посочи и следващия си верен отговор – Жорж Санд е жена. Така Георги спечели финала на куиз играта и получи имунитет срещу отпадане от ПРЕТЕНДЕНТЪТ.

Този път Слави възложи на съветниците си Иво Сиромахов и Светльо Митев да посочат кой да отпадне. Техният избор се спря на Дасислава Йовчева.

Слави Трифонов направи кратко обобщение на показаното в играта с въпросите, като започна с риторичния въпрос към финалистите – как си представят ситуация, в която те участват в телевизионно шоу, говорят с някой човек, а той се оказва доста по-интелигентен от тях – нещо, което, по думите му, често се случва по българските телевизии. „И тогава се създава чувството „конфуз“ и то се създава у зрителя. За да работиш тази работа, трябва не само да имаш, но и непрекъснато да обогатяваш общата си култура. Да четеш и да знаеш. Професионалистът трябва да поддържа формата си и да се усъвършенства.“, коментира още Слави.

Новата задача на претендентите бе базирана на поговорката „Кажи ми какви са ти приятелите и близките, за да ти кажа какъв човек си“. Така че в следващата задача ще видим какви хора са претендентите – новата им задача се казва „Най-добрият човек, когото познавам“.

В четвъртък и петък, те трябва да представят техен близък и трябва да подготвят атрактивна изненада към своя гост. Колкото по-добре се представят, толкова по-големи са шансовете им да останат нататък в играта.