enbg

Фактите за машинното гласуване

11.7.2019 | коментара

Слави Трифонов и Тошко Йорданов коментираха темата за премахването на машинното гласуване.

Слави Трифонов:
„Уважаеми зрители, утре вероятно парламентът ще премахне машинното гласуване. Само да ви припомня, че машинното гласуване е стъпка към електронното гласуване, за което гласуваха милиони на референдум. Но сега и машинното искат да махнат, за да могат спокойно да си манипулират изборите, както си искат. Вижте с какви доводи искат да премахнат машинното гласуване и какви всъщност са фактите. Ще ви цитирам две от основните лъжи на основния говорител по темата – Михаил Константинов. Лъжите, които, изречени от него, са повтаряни от политиците.

Михаил Константинов лъжа номер едно:
“В Европа (цяла Европа, а не само Европейския съюз) машинно гласуване няма. А където имаше, например в Германия, Холандия и Ирландия, го махнаха.” – край на цитата.

А сега истината: Не е вярно, че няма машинно гласуване в Европа. Има машинно гласуване в Белгия, както и във Великобритания, Португалия, Русия. Машинно гласуване има и в САЩ, Бразилия и Индия. Освен това, не е вярно, че машинното гласуване е премахнато окончателно в Холандия и Германия. Напротив, в момента се подготвят пилотни проекти за следващите избори в Холандия, като дори са проектирали машина по техни специфични изисквания. В Изборния закон на Германия машинното гласуване е заложено като равностойна форма на хартиеното и никога този текст не е отменян от никакъв съд.

Михаил Константинов – лъжа номер две:
„Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26 май е трагичен. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха…, констатирахме разлика от 6000 гласа.“ – край на цитата.

А ето каква е истината:
В три хиляди секции има дефектирали около 15 машини. Тоест – от 3000 машини, дефектиралите са само половин процент. Още по-интересното е, че дефектиралите машини не са подменени в деня на изборите. Защо? Защото ЦИК са забранили. А по договор фирмата изпълнител е подсигурила 300 резервни машини. Тоест при 15 проблемни машини, е имало 300, които да ги заменят, но ЦИК не са разрешили. Следователно ЦИК съвсем съзнателно е саботирало изборния ден там, където е имало проблеми при машините. За сравнение, в тези секции, с половиния процент проблеми при машините, има около 1200 проблема в хартиеното гласуване – тоест 40 процента. Следователно човешкият фактор е предизвикал 60 пъти повече проблеми, в сравнение с машините.
Уважаеми зрители, искам правилно да ме разберете. Това не е моята дума срещу думата на глашатая на политическата класа Михаил Константинов. Това са фактите срещу лъжите.

Ще ви покажем как на последните избори ЦИК, съвсем съзнателно, е заложило проблемите в протоколите.“

Тошко Йорданов:
„Наистина на последните избори ЦИК умишлено е направила така, че да има проблеми при отчитането на гласовете в протоколите, за да може после да обвини за това машинното гласуване.

Като начало ще ви покажа как, същото това ЦИК, обявява истината, че машинното гласуване е по-добрия и надежден начин.

Ще ви цитирам доклада на ЦИК, относно организацията и произвеждането на избори през 2014 г.

Докладът е с дата 21 април 2015 г. и вътре пише:

“ЦИК преценява, че експерименталното машинно гласуване беше успешно и отговори на поставените стандарти.”

Повтарям – за изборите 2014 година ЦИК установява в официален документ, че машинното гласуване отговаря на поставените стандарти.

Сега ще ви цитирам и следващия доклад на ЦИК, относно организацията и произвеждането на избори в периода 2015–2017 г.

Докладът е с дата 6 февруари 2018 г., гр. София, вътре пише следното:

“Произведените през 2015–2017 г. избори, но най-вече общите избори за общински съветници и кметове, произведени едновременно с национален референдум, показаха слабости в работата на СИК, като неточно прехвърляне на резултатите от машинното гласуване в протоколите.“

Да обобщим. Проблеми с машинното гласуване няма, има проблем в хората от секционните комисии, които после въвеждат данните на хартия!

И сега стигаме до последния доклад на ЦИК от евроизборите, където тотално са обърнали палачинката.

„Анализ на изборите за членове на европейския парламент от република България, произведени на 26 май 2019 година – ето какво пише:
“Произведеното машинно гласуване в предвидените от законодателя 3000 секции е било съпроводено с множество трудности и проблеми.
Увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване се предполага, че ще доведе до увеличаване на несъответствията и грешките в протоколите на секционните избирателни комисии.
Само по себе си машинното гласуване не е средството и начинът, по който изборите ще са честни и прозрачни.”

Да обобщим и за най-тъпите депутати. С първия анализ машинното гласуване е обявено за успешно и с висок интерес. От втория анализ по-скоро става ясно, че проблемът е обучението на членовете на секционните избирателни комисии. В третия вече имало проблем.

Сега ще видите и защо се появява този проблем и дали е в машините или в самата ЦИК.

Вижте как изглежда протоколът за изборите през 2016 година, когато гласувахме за президент.

В точка 8 от протокола, в графата “действителни гласове” е посочено – толкова гласове от машинно гласуване, толкова гласове от бюлетини и общ сбор гласове от машини и бюлетини. Тук възможностите за грешки при въвеждане на данните са минимални.

А ето сега същият протокол, спуснат от ЦИК за евроизборите.

В същата точка 8, в графата действителни гласове пише само… всъщност нищо не пише, има празни точки. Няма къде да се впишат колко гласа са от машина, колко са на хартия, колко е общият сбор. Тук всеки попълващ може да си греши, съзнателно или несъзнателно, и може да напише такава бройка гласове, каквато си иска. И ето откъде идва разминаването в бройката гласове. То не е от машината, а от ЦИК, които са заложили проблема още преди изборите.
Истината е, че самата ЦИК съзнателно е бойкотирала изборния процес и ние реално не знаем каква е истината на отминалите избори. И най-важното е, че ЦИК е рожба на политическата класа. Тя си я избира, тя си я назначава, за да й върши удобно антидемократичната работа.“

Слави Трифонов:

„Само едно не разбирам – как става така, че когато държавата ти продава електронни винетки или ти позволява да си плащаш данъците по електронен път по интернет – това е сигурно и няма притеснения, че нещо ще бъде хакнато или прецакано, но когато става дума за гласуване – изведнъж всичко се обръща. Не било добре, не било сигурно, нямало нужната защита…

Всъщност, знаете ли какво ги плаши тези, дето са против машинното и електронното гласуване – тях не ги плаши самото гласуване, а ги плашат мерките, които трябва да се вземат предварително, за да може това гласуване да работи както трябва. А тези мерки включват съставянето на нови, съвсем точни избирателни списъци, след което повелителят на мъртвите души Михаил Константинов ще загуби близо едномилионната си армия от гласуващи призраци. Мерките включват и създаването на постоянно работеща изборна администрация, която да е независима от политическите конюнктури на деня, от това кой е на власт или колко хора може да вкара в ЦИК и други такива дребни не електронни подробности. В древния Рим разследването на престъпления е започвало с израза “Cui bono?” – „Кой има полза от това?“ А в нашия случай трябва да питаме – кой няма полза от това?
Уважаеми зрители, ще разчитам на вашия интелект и ще ви оставя да си отговорите сами.
Уважаеми зрители, спите ли? Събудете се!“

Цялото предаване от 11 юли 2019 г.