enbg

Унгарската пролет

5.4.2016 | коментара

Иван Кулеков представи филм за Унгария – страна, по думите му, много удобна за сравнение с България: „Има 10 милиона жители и малко по-малко площ. Била е 150 години под турско, както и 45 години под съветско влияние. Но днес, за разлика от България, Унгария е една от най-бързо развиващите се страни в Европа. Има икономичен растеж 3.6%, за България той е 2.1%. Изнася продукция – главно автомобилна, машиностроителна и селскостопанска за 100 милиарда долара. Българският износ е два пъти по-малко.
Премиер на Унгария, вече трети мандат, е Виктор Орбан, който се избира с мнозинство – две трети от избирателите. Водената от него политика в Унгария се определя като национална, а в Брюксел като националистическа.“

В Унгария Иван Кулеков се среща и разговаря за тази политика с един от най-известните унгарски социолози – Агостон Самуел Мраз. Ето извадки от неговите думи:

„Ако трябва в едно изречение да се опише програмата на унгарското правителство, това е укрепване на националния суверенитет. От много години както в централна Европа, така и на Балканите, липсата на национален суверенитет е общ проблем. Имам предвид укрепване на суверенитета не само от икономическа гледна точка, но и като укрепване на националната цялост, усещането за национална принадлежност на хората. То няма нищо общо с национализма и не е насочено срещу никого. Това е просто силното чувство за съпричастност на хората, които живеят тук. Чувство за единни ценности и усещане за собствена принадлежност към унгарската общност.
(…)
В международната преса има спекулации за специалните отношения между Москва и Будапеща. Истината е, че г-н Орбан се опитва да изгради еднакво здрави връзки както с Германия, така и с Русия и Турция, защото това са големите държави в нашия регион.
(…)
Европа има една догма – така наречената политическа коректност. Това в началото сигурно е било нещо много хубаво. Вярно, необходимо е да има дипломатичен начин за комуникация. С годините обаче се превръща в бариера, в проблем на Европейския съюз, защото вече не е начин за дипломатична комуникация, а пречка да се говори открито по важните въпроси. Днес европейските лидери не само премълчават фактите, ами започнаха и да лъжат относно фактите. Вече така се получава, че само екстремистките партии казват истината за реалността и затова печелят нови гласоподаватели. Ако политическият елит не е способен да назовава истината за нещата, а се крие в офисите си в Брюксел и само реди сладки приказки, които не казват нищо, или лъже по отношение на фактите, това ще направи екстремистките партии още по-силни. А това означава край на Европа.
(…)
Унгария има много ясна миграционна политика. Нелегалната миграция и миграцията в Европейския съюз не са в интерес на Европейския съюз. Референдумът, който ни предстои, е против квотата на Европейския съюз за задължително приемане на бежанци. Помислете само, една държава получава заповед от Брюксел да приеме 100, 1000 или 100 000 бежанци, без правото тя да каже дали иска да си сътрудничи с тези хора. Дали иска тези хора да влизат в нейната територия. Тази политика на Брюксел е изцяло против националния суверенитет. Ето защо г-н Орбан заяви: „Ние ще покажем на Брюксел, че унгарският народ е против тази политика.“ и инициира референдума за квотите.“

Цялото предаване от 5 април 2016 г.