enbg

Уве Шердюлт, 9 юни 2016 г.

9.6.2016 | коментара

В предаването гостува Уве Шердюлт – заместник-директор на Центъра за пряка демокрация към Цюрихския университет. С него Слави Трифонов разговаря за традициите на Швейцария в допитването до народа – референдумите.

Уве Шердюлт разказа, че е старши следовател в Центъра за пряка демокрация на Цюрихския университет. Там изучават пряката демокрация в целия свят, включително в страните, които сега са в процес на демократизация, като например страните в Латинска Америка и Източна Европа. В България го водят двустранни проекти между Швейцария и България, които вървят от няколко години, в рамките на финансовата помощ, която Швейцария дава за развитието на различни страни в Източна Европа, членки на ЕС.

На въпрос на Слави колко референдума се правят в Швейцария, гостът отговори, че може би там са „леко лудички“, защото в годината на различни нива – национално, регионално и местно, имат между 9 и 11 национални гласувания и 4 – 5 на регионално ниво, и може би 4 – 5 на местно. „Общо взето почти няма тема, по която ние да не гласуваме през годината“, обобщи Шердюлт.

Старши следователят в Центъра за пряка демокрация обясни, че пред швейцарските гласоподаватели стоят открити две възможности – могат да направят предложение за нещо ново или могат също така да спрат с „вето-референдум“ даден закон, вече приет от парламента. Това вето може да се случи като е необходимо да се съберат 50 000 подписи и след това – в продължение на 100 дни, след като законът е бил приет, този закон може да бъде спрян. Запитан от Слави, гостът внесе уточнението, че населението на Швейцария е 8 млн. жители, но електоратът е 5 милиона, след което изрази мнение, че подписите не са много. С това Слави се съгласи и от своя страна каза, че 400 000 е повече, имайки предвид, че такова е изискването в нашата страна, при положение, че населението на България е 7 милиона.

Слави заяви, че изпитва трудност да обяснява просто това, което в Швейцария прилагат на практика – пряката демокрация. Той запита госта защо в страните в политически преход, политическите системи толкова се страхуват от въпросната пряка демокрация. „Защото това е въпрос на властта. Дали властта иска да бъде разделена, да бъде пречупена. В Швейцария също това не се е случило от днес за утре. Това е процес, започнал още през 19 век, с едно демократично движение, което се опита да пречупи тези картели на властта, чрез пряката демокрация. Но ние вече имаме доста дълга традиция в това отношение.“ – обясни Уве Шердюлт.

Слави се поинтересува дали това означава, че „картелите на властта могат да бъдат пречупени само чрез пряка демокрация“. В своя отговор Уве Шердюлт подчерта, че по този начин те получават по-добри резултати: „В интерес на всички е, когато имаме и външно мнение – което идва от народа, извън парламента – това води до по-добри политически резултати.“

Водещият Слави Трифонов бе любопитен да разбере и дали е възможно Конституционният съд в Швейцария да спре желанието на народа да има допитване по някакви въпроси. „Не, това не е възможно. Швейцарската политическа система така е организирана, че населението всъщност е най-висшият орган. И на национално ниво никакъв Конституционен съд няма право да спре инициатива за референдум. Малко е екстремна ситуацията, но е така.“ – каза старши следовател Шердюлт и поясни, че имат Конституционен съд, но той наблюдава изпълнението на определени разпоредби на местно ниво. По думите му има много малко въпроси, по които народът на Швейцария не би могъл да се изкаже в допитване.

Слави Трифонов зададе и конкретни въпроси на госта си. Той пожела да узнае дали Конституционният съд на Швейцария би спрял питане за намаляване броя на депутатите и получи категоричен отговор, че няма никакъв проблем такъв въпрос да се постави в общонародно допитване там.

За въпроса „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“ гостът беше категоричен, че е напълно допустим за референдум. Той сподели, че в Швейцария имат опит с електронното гласуване, защото именно чрез него хората в чужбина могат да упражнят правото си на глас. За опасността да бъде манипулирано електронното гласуване, Уве Шердюлт изрази мнение, че това „не е толкова просто“. Гостът разкри, че в Швейцария всъщност най-разпространеният метод за гласуване е по пощата.

За провеждането на референдум с въпрос „Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ Уве Шердюлт изрази следното мнение: „Може би в Швейцария би трябвало да се промени някаква законова разпоредба, в най-лошия случай Конституцията, но нашата Конституция се променя толкова често, така че това не би бил проблем“. Той допълни, че Конституцията в Швейцария се променя по няколко пъти в годината.

Уве Шердюлт разказа още, че на посещение в Швейцария много често идват политици от други държави, за да изучават демокрацията и системата им на управление. „Много бавно възприемат нашите депутати“, пошегува се водещият.

Гостът сподели опит и за т. нар. „вето референдум“ в Швейцария, с който хората могат да спрат вече приет закон. Именно по тази причина депутатите в Швейцария се допитват до гражданите какво мислят за даден закон преди той да бъде приет, за да не бъде отхвърлен след това. „Иначе няма шанс този закон да бъде приет“, обясни гостът. „При нас нито питат преди, нито питат след, а даже и тях като ги питаш – мълчат!“, изрази възмущението си Слави Трифонов.

В края на своето гостуване Уве Шердюлт подари на водещия книгата „Казуси на ДА и НЕ“, в която са събрани истории и резултати от проведени референдуми в цял свят.

Цялото предаване от 9 юни 2016 г.