enbg

Уалид Бен Мустафа призова българите да не мълчат и да си помагат

9.6.2010 | коментара

Скарабеи от Египет подари на „Ку-ку бенд”, „щото са велики” Уалид Бен Мустафа и обясни, че символът на древната цивилизация е талисман за богатство.

Тунизиецът Уалид разказа, че пристигнал 18-годишен в България, за да учи. „Тогава беше без виза, пък като додох, взе да ми хареса и вече съм свикнал.” – разказва Уалид, който днес е на 31 години. Признава, че е от типа хора, които нещо лесно да му дават, няма да го приеме. Учил е Международни отношения в Свободния университет във Варна, прекъснал по „материални причини”, но казва, че един ден ще го довърши.

На въпроса какви хора са според него българите, Уалид отговори, че сме еднакви с всички хора, като има разлика само „между характери и между начин на мислене”. В България единственото нещо, което не му харесва е, че народът мълчи и „не знам докъде ще я докара с това мълчание”. Като илюстрация към думите си той даде пример със случай в собствената си страна, където в края на 70-те над 4000 души са загинали, защото са протестирали срещу увеличение цената на хляба с две стотинки, но пък с жертвата си отказали президента от увеличението на цената. Иначе, казва Уалид, имам приятели в България и ме приемат. Жена му е българка – „много се радвам, интелигентна е, много ме подкрепя, и използвам случая да кажа, че я обичам и за дълго време ще си остана с нея”, призна Уалид.

Тунизийското семейство на Уалид е голямо – те са двама братя и две сестри, като той е най-големият, а братовчедите му са повече от 40. Уалид показа снимки от детските си и младежки години, на които се вижда, че е бил доста по-строен и които с много чувство за хумор коментира: „като дойдох тука се освиних”.

Първата си изненада към Слави Уалид обяви така – понеже винаги подарява плазми на рождения ден на шоуто и никой на него не му носи нищо, затова той му подарява една страхотна плазма, „сигурно на 60 години, ама работи”. Естествено „плазмата” беше стар телевизор, но Уалид дори посъветва Слави да си го вземе вместо монитора в студиото, който „ту работи, ту не работи”.
Втората изненада беше ръчно изработен албум, в който Слави да си закачи снимки, „ако някога стане, живи-здрави, твоите снимки за сватба”.
И две картини подари Уалид на Слави – едната, изобразяваща пустиня, за да му напомня за Уалид, който, по собствените му думи, е „пустиняк”. На другата картина бе изобразена синя врата, която символизира Тунис. Последният подарък беше малка книжка за приятелството, от която Уалид цитира: „Когато приятелят ти е в беда, не го питай дали можеш да направиш нещо. Помисли кое е най-доброто и го направи.” – и после коментира, че това също липсва в много хора и даде съвет „като видят нещо, да помагат и така България ще се вдигне нагоре”.

Иво Сиромахов отбеляза, че Уалид има удивително чувство за хумор, което той ще оцени високо. Филип Станев бе на мнение, че Уалид е показал едно от най-атрактивните си лица тази вечер. На същото мнение бе и Христиан Ночев, който възкликна: „Къде беше досега, бе човече?!” Светльо Митев охарактеризира Уалид като „земен, безхитростен човек, който най-вероятно е щастлив от това, което е, а то не е толкова лесно постижимо”. В противовес обаче той изтъкна, че „всички останали участници притежават една призма от особени, специални качества, които ни показват под различен ъгъл колко изключително е това да бъдеш в България, постепенно да се превърнеш в българин и в крайна сметка да останеш такъв”. Светльо Митев добави, че тази призма му липсва в Уалид и му даде оценка 3. Заедно с отличните оценки на останалите членове на комисията, средната оценка на Уалид стана 5,40.