enbg

Уалид, Анджела и Хорацио трогнаха най-добрите си български приятели

27.5.2010 | коментара

27 май 2010 г.

„Моят най-добър приятел българин” беше озаглавена новата задача на финалистите от „Добре дошъл в България”. Чужденците трябваше да представят в студиото своят най-добър приятел българин и да направят жест, с който да го изненадат.

С внушителна осанка се открои Димитър Александров – най-добрият български приятел на тунизиеца Уалид Бен Мустафа. Уалид обясни, че винаги може да разчита на Димитър и може да му сподели абсолютно всичко: „Димитър е човек, на когото мога винаги да разчитам в труден момент и с когото мога да споделя всичко. Той е първият, който ми се обажда на всички мюсюлмански празници, въпреки че е християнин. Това ме навежда на мисълта, че няма значение какъв си – важното е да си човек. А Митко е такъв и това е най-хубавото.”
Изненадата за Димитър беше Сашо Роман, който изпълнени любимата му песен – „Мой ангеле”.
Мнението на журито беше, че Уалид е щастлив, че има приятел като Митко. Филип Станев обърна внимание върху вълнението, което проличало в Уалид и Димитър по време на изпълнението на песента. Кулеков обобщи: „беше много хубаво и красиво като всяко приятелство”. Оценката на Уалид Бен Мустафа беше пълна шестица.

Анджела Родел представи българина Иван Димитров, с когото се запознала в салон по фехтовка. Любопитното в случая е, че Иван работи в банка, а хобито му е да свири на гайда. „Ние имаме много общи неща, той е много сърдечен човек, има и същото чувство за хумор – обича да се шегува, да разказва вицове”, обясни Анджела. Когата майка й разбрала, че Анджела ще ражда в България казала: „добре, че Иван е там”. Освен всичко друго, Иван споделя страстта на Анджела към българската народната музика и двамата заедно ходели на събори за да я слушат.
Изключително развълнуван беше Иван от изненадата, подготвена му от Анджела – тя представи големия композитор на народна музика Георги Андреев от Ансамбъл „Филип Кутев“, който изсвири свое произведение „Джипси парти” заедно с Ку-ку бенд.
След изпълнението Иван Кулеков каза, че само един час преди предаването съпругът на Анджела е бил блъснат от кола на пешеходна пътека. Въреки обаждането му от Пирогов, което получила преди шоуто, Анджела с нищо не показала по време на представянето си, че е разстроена. Оценката на Анджела Родел беше пълна шестица.

Мексиканецът Хорацио Гонзалес и неговата приятелка Анна Димитрова бяха последните участници, които се срещнаха със Слави този четвъртък. 62-годишната русенка, която се занимава с оптика, се запознала с Хорацио на поход – зимно изкачване на върховете Мусала и Мальовица в Рила. Мексиканецът й помогнал при изкачването, след което за благодарност Анна му подарила зимно яке. Две седмици по-късно Хорацио бил подслонен от Анна в дома й в Русе. Според мексиканеца Анна отворила не само къщата си, но и сърцето си за него.
Хорацио обясни, че Анна Димитрова е написала стихотворение, посветено на него. Именно с това стихотворение, наречено „Пътешественик”, придружено с букет от рози, мексиканецът поздрави своята най-добра българска приятелка:

Самотник е.
С разпъната
на кръстопът душа
Леглото му е върху глобуса.
Завивка –
карта на света
От ресните на дъжда
въжета сплита
Катери се към мълниите
на небесния екран
и страховете си изгаря.
Самотник е,
но по-щастлив от всички –
с пътешественика,
когото в себе си е приютил.

Иво Сиромахов обясни, че от историята на Хорацио и Анна се почувствал сякаш гледа филм. Като цяло журито беше трогнато от жеста на Хорацио и му постави пълна шестица.

В петък предстои да видим как останалите участници ще се справят със задачата „Моят най-добър приятел българин”.