enbg

Трифон Иванов, 18 ноември 2013 г.

18.11.2013 | коментара

20 години след историческата победа на българския национален отбор по футбол срещу Франция на стадион „Парк де Пренс“ в Париж, гост в „Шоуто на Слави“ беше централният защитник от златното футболно поколение на България – Трифон Иванов.

Водещият си спомни как през есента на 1993 година изпаднал в шок след гола на Костадинов. След изравняването на резултата Слави имал надежда, но призна, че като цяло полувремето вървяло с огромно напрежение от наша страна, докато петлите просто бавели топката: „Французите бавеха топката, защото тях и равен ги класираше. Те бяха много големи звезди – Папен, Кантона, Жинола, Лама, Блан, Десаи… Ние там играем и се напрягаме… Идва 89-ата минута и аз щях да получа инфаркт като вкара Костадинов. Не можах да повярвам. Излязох по улиците. Там имаше хора, които бяха също объркани – като мен. Адски много се радвах. Беше изключителна емоция!”

Трифон Иванов разказа, че няма как да се опише чувството след последния съдийски сигнал: „Първото нещо, което си помислих беше: заминаваме. Ние сме там. Ние сме в Щатите.“ Един от най-трудните моменти за отбора било треперенето от победния гол до края на мача. Въпреки това Иванов разказа, че френските футболисти били изпаднали в пълен шок: „И самите французи не можеха да повярват какво се е случило. В момента, в който Емо вкара гола, те бяха просто разбити. И половин час да бяхме играли, трудно биха направили нещо“, разказа либерото.

След драматичната победа в Париж и последвалото четвърто място на световните финали в САЩ момчетата от отбора почувствали, че са направил нещо, което заслужава уважение: „Горд съм, че съм бил част от този екип, който направи така че България да си повярва, че може да излезе срещу страни като Германия, Италия, Франция. И гордо да кажа – ние победихме. Ние можем да побеждаваме.“ Сега, 20 години след тези емоционални мачове, Иванов избрал спокойния живот далеч от футбола и медийния шум: „Аз съм решил, че когато бяхме в силите си и представяхме България достойно навсякъде, имаше защо да се показваме – да сме на първа страница на вестниците, да сме в телевизията. Сега застанах по-встрани. Искам по-спокоен живот“, завърши Трифон Иванов.

Цялото предаване от 18 ноември 2013 г.