enbg

Тошко Йорданов и Филип Станев, 10 юни 2014 г.

10.6.2014 | коментара

Сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев коментираха с водещия Слави Трифонов новините от пленума на БСП, консенсуса между политическите партии за провеждане на предсрочни избори и дали тези избори ще се проведат при нови правила, включващи задължително и електронно гласуване и мажоритарен вот.

Според Филип Станев основната новина от пленума на БСП е, че партията – мандатоносител, която по думите му носи пряката отговорност за настоящия кабинет, не просто се е обявила за предсрочни избори, а за избори „максимално скоро“ – през месец юли.
Слави Трифонов сподели опасенията си, че при толкова бързи избори „ситуацията ще е същата“, тъй като вотът ще се проведе при старите изборни правила. Тошко Йорданов заяви, че на пленума на БСП не е било обсъждано задължителното гласуване. Сценаристът сподели и какви варианти вижда от тук нататък. Според него вече е 100% сигурно, че ще има предсрочни избори, въпросът е при какви изборни правила ще се проведат те. Единият вариант, според Тошко Йорданов, е БСП да внесе искане в рамките на настоящия парламент „за допълнение или промяна в Избирателния закон за задължително гласуване“. „Тук ГЕРБ са в позицията „Играят ли го „фурнаджийска лопата“ или не го играят“, защото включително днес Цецка Цачева, четох до преди малко изявленията, каза че ГЕРБ са за задължително гласуване, т.е., ако БСП го внесат това нещо, ГЕРБ, ако бъдат честни спрямо всички нас, спрямо избирателите, спрямо себе си, би трябвало заедно с БСП, тъй като и те искат същото, да приемат предложението за задължително гласуване“, заяви Тошко Йорданов. Той допълни, че по същия начин могат в настоящия парламент да гласуват въвеждането на електронно гласуване и мажоритарен вот, които са другите две точки, залегнали в искането за референдум.

Филип Станев допълни своя колега, че е изключително важно наравно със задължителното гласуване да се въведе и електронното, тъй като има много българи в чужбина, които имат право на глас (Припомняме, че в предишно издание на „Шоуто на Слави“ Слави Трифонов направи забележката, че при задължително гласуване и отсъствие на електронно гласуване много българи в чужбина могат да се окажат закононарушители, заради липса на избирателна секция в близост до тях).
„Ако не го направят (партиите да гласуват предлаганите промени в Изборния кодекс в сегашния парламент), са страхливци и демагози. Ако го направят, ние ще трябва да се появим и да кажем, че те са национално отговорни“, заяви ясно Тошко Йорданов. Той обаче смята, че най-вероятно ще се реализира един друг – „лош вариант“ – предсрочни избори и референдум в едно. „Това им гарантира още един парламент – да си правят, каквото искат, същите тия“, обоснова се сценаристът. Единственото различно, според Тошко Йорданов, ще е присъствието на ББЦ и „може би“ на Реформаторския блок в новото НС. Но и в изборите „2 в 1“ Тошко Йорданов откри евентуално положително развитие: „…Ако ние всички гласуваме на този референдум – българите казваме, че искаме задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване – тогава този парламент, дето ще си го изберат, трябва на следващия ден да си го разпуснат, щото той вече ще е избран по правила, които всички ние видимо няма да искаме. (…) По Конституция може да се разпусне парламентът на втория ден след като е избран – това не е незаконно.“

В разговора Слави Трифонов изрази съмненията си, че „полудява“, тъй като предишния ден е гледал Цветан Цветанов да говори от името на ГЕРБ. „Този не го ли осъдиха на 4 години ефективно? Аз ли полудявам?“ – попита Слави Трифонов. Тук сценаристите цитираха думи на Бойко Борисов отпреди 3 години, когато той е заявил, че всеки осъден на първа инстанция, трябва да лежи в затвора, докато се произнесат и останалите инстанции.
Слави Трифонов обаче продължи да пита и да търси отговори за метафизичното си състояние: „Бойко Борисов не каза ли, че Доган го е поръчал, що пие кафе с Местан?“ Водещият допусна и социолозите да са се побъркали, тъй като е гледал по телевизията как един от тях е обявил Делян Пеевски за победител, тъй като се бил разбрал с Бойко Борисов да „гътнат тоя парламент“ и да вземат властта.
Българите сме търпеливи, ако бяхме нормални – досега да бяхме ги изринали – до този извод стигнаха Слави Трифонов и сценаристите след всички тези въпроси.

Цялото предаване от 10 юни 2014 г.