enbg

Тошко Йорданов и Филип Станев за референдума

4.1.2016 | коментара

Крайният срок за събиране на подписите за референдума изтича на 10 февруари, като до момента са събрани 250 000 подписи, анонсираха сценаристите. По думите им, по закон, трябва да съберем 400 000, за да може да инициираме референдум. Събраните до момента подписи са достатъчни парламентът да заседава по въпросите, но за да е задължително за Народното събрание решението на българския народ, трябва да имаме събрани 400 000 валидни подписи, стана ясно от уводните думи на сценаристите.

Според Тошко Йорданов ние, българите, ако искаме да променим нещо, ако ни интересува какво става в държавата, би трябвало в оставащия месец „да направим едно елементарно усилие да отидем да се подпишем“. Ако голямата част от българите не смятат, че е важно да се чуе тяхното мнение, в крайна сметка няма да има референдум, каза сценаристът. Той изтъкна и че поради липсата на демократична традиция в България се наблюдава едно неразбиране относно подписката. Тошко Йорданов поясни, че събирането на подписи е, за да се случи референдумът, а след това вече на самия референдум българският гражданин ще прецени дали иска да отговори с „да“ или с „не“ на всеки от въпросите. По думите на Йорданов събирането на подписи означава едно – важните въпроси да ги решим ние, а не депутатите. „Ако смятаме, че нашите депутати са умни, честни, образовани и компетентни и да делегираме всички права на тях, както правим до момента, така да бъде. Ние тук, в това шоу, не смятаме, че е така. Смятаме, че те са некадърни, корумпирани и не работят за нашите интереси. Законовият начин е чрез референдум да решаваме сами някои неща. Ако не стане, предполагам, че ще измислим нещо друго.“ – каза Тошко.

Тошко и Филип подчертаха още веднъж, че всеки, който иска промяна, не бива да се страхува да предостави личните си данни, които по закон трябва да се напишат в подписката. ЕГН-тата на хората са навсякъде – от сметките ни за тока и мобилните телефони, до разлепените в квартала избирателни списъци, посочиха сценаристите.

Филип Станев направи важно уточнение: „Това не е референдумът на Слави или на Слави и сценаристите на „Шоуто на Слави“. Това е референдум за всички български граждани, за всички български граждани, които не харесват начина, по който живеят сега, животът, който водят сега, правилата, по които го водят, хората, които ги управляват.(…) Още от времето на Просвещението Монтескьо е казал, че всеки народ си заслужава съдбата. И тук в случая всички ние, българите, имаме уникална възможност наистина тази съдба да е в нашите ръце – това е този референдум.“

Слави Трифонов изказа благодарност на всички доброволци, които събират подписи до момента, въпреки лошите метеорологични условия: „Това са хора, които за разлика от някои други събирания на подписи, те не получават пари за това, а го правят чисто от убеждение.“

Слави обърна внимание и към факта, че голяма част от медиите не са заинтригувани от инициативата за референдума и от това да го коментират.

Тошко Йорданов подчерта, че ние правим, каквото можем и анонсира възможността да бъдат изпратени мобилни екипи до колективи, които „работят от сутрин до вечер“ и нямат възможност да се подпишат. „Дали ще има референдум, го решава българският народ. Но това не е край на нашата идея.“ – каза Йорданов.

„Свободната воля е най-висшата форма на демокрация. Ако някой не се чувства свободен, това си е негов проблем, той може би има причини, за да се чувства така. Но, за да докажеш, за да извоюваш свободата си, трябва да положиш понякога някакви елементарни усилия.“ – бяха в заключение думите на Филип Станев.

„Един референдум е тест за една нация – каза на финала Тошко Йорданов, – дали има самочувствието, че може да решава сама нещата или не смята, че може да решава нещата. Или приемаме, че 240 депутати са цвета на нацията и те взимат решения и ние сме съгласни с тях, или приемаме, че ние всъщност можем сами да решаваме важни неща за нас.“

Цялото предаване от 4 януари 2015 г.