enbg

Тошко Йорданов и Иван Кулеков, 21 юни 2013 г.

21.6.2013 | коментара

Иван Кулеков и Тошко Йорданов разказаха подробности от съдебното заседание по делото за екстрадицията на Гергана Червенкова. Двамата присъстваха на заседанието, което беше съпътствано с протести пред Съдебната палата. Съдът реши отново да отложи делото и остави българката в ареста за още поне 28 дни, въпреки че от американска страна не са предоставени никакви доказателства за вината на Гергана.

„Изискани са по надлежен ред доказателства от американска страна, които не са изпратени. Но вместо да освободи Гергана, българският съд я оставя в ареста „, учудено разказа Тошко Йорданов. „Най-жалкото е, че те знаят, че тя е невинна. И прокурорът знае, че е невинна, и съдиите – три жени, знаят, че е невинна. Тези жени как вкарват една друга жена – те деца нямат ли?“ – попита сценаристът. Той разказа, че петима души са пазили Гергана, извели са я с белезници и дори не са позволили на съпруга й да я прегърне.

Слави попита кой е този силен мотив, принуждаващ всички тези хора в съдебната система да продължават да държат Гергана в ареста в родната й страна. Кулеков и Йорданов посочиха два фактора – изказванията на Цветан Цветанов и несправедливото споразумение за екстрадиция, подписано по времето на тройната коалиция. Ето какво каза Тошко Йорданов за бившия вътрешен министър: „Цветан Цветанов, след посещението си в Щатите, се върна и заяви официално, че Гергана е организатор на престъпна група за международен трафик на наркотици. Този човек е душевен инвалид, според мен. Виждате децата на жената. Какво е причинил на семейството й, за да се направи на полицай пред американците. Тези хора са оперирани от морал и от съчувствие.“ Иван Кулеков продължи темата за Цветанов така: „Нейният арест заплаща неговата екскурзия в Щатите. И укрепването на връзките на така наречените, както той ги нарича – партньорски служби. С нейния арест той иска да направи кариера. На първа инстанция тя е освободена под гаранция от 500 лева и тогава той се възмущава и казва – какъв е този съд, който освобождава такъв престъпник за 500 лева… И те веднага, отново я вкарват в ареста. Този път стои 45 дни и ще стои още. Още 28 дни – със сигурност.“

Иван Кулеков обърна внимание и на договора за екстрадиция, който българската държава е сключила със Съединените щати – по времето на тройната коалиция. В него е казано, че се приемат безпрекословно аргументите на другата страна без водене на следствие в България.
Според Тошко Йорданов това е национално предателство: „Някой е подписал такова споразумение, в което нашата държава доброволно се лишава от независимостта си. Всеки един от нас може да бъде изискан с едно хвърчащо листче от чужда държава и нашата държава не само, че не ни защитава, тя с радост ще ни изхвърли някъде там.“

Двамата не пропуснаха да насочат вниманието и към яловите български институции: бездействието на президента, който единствено изказал съжаление на близките на Гергана, както и бездействието на министъра на правосъдието, който отговорил на екипа на шоуто, че няма какво да каже по темата. Кулеков разказа, че семейството на Гергана живее в наследствено жилище, построено преди 60 години. А най-скъпата вещ, която видял в това жилище, е телевизор за 600 лева, а колата им е купена на старо преди години.

На финала Слави призова българската държава да не се държи като мащеха за своите граждани, а Кулеков изрази надежда, че ако българският съд си свърши работата и я оправдае, тя няма как да бъде екстрадирана. Той се позова на член 5 от договора за екстрадиция.

Вижте филма на Иван Кулеков “Няма да дадем Гергана” за протеста срещу искането за нейното екстрадиране в САЩ.

Цялото предаване от 21 юни 2013 г.