enbg

Тони Райт, 26 май 2015 г.

26.5.2015 | коментара

Тагове:

Гост в „Шоуто на Слави“ беше 42-годишният британски антрополог, независим изследовател и автор Тони Райт. Той е популярен с това, че е поставил рекорд по непрекъснато бодърстване, издържайки без сън 11 денонощия. Целта на Райт е да изследва възможностите и границите на човешкия мозък. Райт е автор на книгата “Оставени в мрака”.

Тони Райт разкри, че за да остане буден 11 дни и 11 нощи му е помогнала диетата, която е включвала много повече натурални и единствено сурови храни. Въпросното бодърстване било част от по-голяма програма за изследвания на човешкия мозък: „Сънят е една сфера, за която знаем много малко. Реших, че е полезно да се експериментира с лишаване от сън, комбинирано с различна диета“, обясни Райт. Той направил въпросния експеримент в обществен бар и много хора отивали там, за да се срещнат и да разговарят с него.

Райт открил, че има две системи за спане – нормалната е на всеки 16-24 часа, но много хора, опитали да преминат отвъд този период, споделили с него, че се чувстват по-спокойни и по-отпуснати. Освен това той каза, че в историята има много примери за хора, които са спали много малко и са били много креативни. Той увери Слави, който беше скептичен към теорията на госта си, че след няколко дни липса на сън „умората изчезва“.

Цялото предаване от 26 май 2015 г.