enbg

Тома Горанов, 9 януари 2015 г.

9.1.2015 | коментара

Своите преки впечатления от ситуацията във френската столица предаде чрез връзка по скайп нашият колега Тома Горанов. Според него след първия терористичен акт хората не са били така притеснени, но след втория, третия, четвъртия акт на насилие, се е усетило „едно всеобщо притеснение – хората започнаха да се питат къде или кога ще е следващият път, кои ще са жертвите“.
„Бързо стана всеобщ проблемът“, каза Тома и уточни, че когато нещата се случват съвсем наблизо, а не просто ги гледаш по телевизията, е коренно различно. Тъй като Париж е на квартали, според Тома Горанов най-притеснени са хората, които са в близост до местата на терористичните актове. Той сподели, че много хора в днешния ден не са пуснали децата си на училище, а други не са отишли на работа, намалял е и потокът от туристи.

Що се касае до френските медии, Тома каза, че някои говорят за сложни схеми: сравняват случилото се с 11-и септември, други предполагат, че това е може би нов опит да се направи това, което Саркози не е успял да направи – да изгони арабите. Други казват, че това е нелепо, че това е откъслечно, че няма да се случи повече нещо такова, че всичко е неутрализирано. Според нашия колега противоречиви се оказали и мненията за работата на органите на реда: „Едни говорят, че полицията не си е свършила работата, други я защитават, казвайки, че те няма как да предвидят в коя точка на Париж какво ще се случи, за да бъдат там“.

„Самият факт, че убиват полицаи и невинни на центъра на Париж е достатъчно притеснителен.“ – каза Тома Горанов и призна, че когато нещата се случват близо, човек ги приема по различен начин. Относно действията на френските власти Тома беше категоричен, че в Париж винаги има засилено полицейско присъствие, а през последните два дни навсякъде са разположени полицаи и жандармерия. „100% всички са вдигнати на крак, правят всичко възможно“, уверен беше Тома.

Цялото предаване от 9 януари 2015 г.