enbg

“Толкова ли е трудно да живеем нормално?!”, 7 януари 2014 г.

7.1.2014 | коментара

Отец Иван от Нови Хан гостува в рубриката на „Шоуто на Слави“ – „Толкова ли е трудно да живеем нормално?!“

Според отец Иван не е трудно да живеем нормално, защото България е богата страна с четири годишни времена и „всичко се ражда при нас“. „Имало е години, при по-тежки условия сме живели нормално. А сега? Сега понеже много хора крадат – не стига за другите, и затова не можем да живеем нормално и хората се озлобиха един срещу друг“, заяви отец Иван. Той е убеден, че животът на българите ще е „съвсем нормален“, „ако мислим повече за бедните“. Благородният свещеник призова хората да си подадат ръка, да не се настройват един срещу друг и да няма разделение, особено на религиозна основа.

Пред Слави Трифонов и Редколегията отец Иван разказа, че в началото е подал ръка на двама – трима души, а сега в приюта му живеят 230. „230 човека да ги нахраниш три пъти днеска, ми се струва, не са малко хора – това е едно поделение. Има малки деца – памперси, лекарства…“ – сподели още отец Иван. Божият служител заяви, че сега приютът му не е в затруднено положение, защото много хора са се притекли на помощ. Той обаче си спомни и за кризисните моменти, когато е ходил да търси финансова помощ от фирми и е успявал да получи 100 – 200 лева едва на седмата – осмата врата, на която е почукал. „И сега продължавам да чукам, може би, защото съм по-упорит от другите“, каза отец Иван. Той довери, че върши благородните си дела „от сърце“ и воден от вярата в Бог. Да спазваме Библията – книгата на книгите, обърна се към зрителите отецът.

Гостът в рубриката „Толкова ли е трудно да живеем нормално?!“ призова още държавата и църквата да си сътрудничат. Отец Иван припомни, че преди 9 септември 1944 г. църквата се е занимавала със социални дейности. Свещеникът даде и пример, от който можем да се поучим: „В Румъния има семинарии, които учат хората на милосърдие. А милосърдието е нещо, което води към доброто, спасява човечеството.“

В предаването отец Иван разказа и историята на Айше Карамадзи от Асеновград, която живее в приюта в Нови хан и е отделена от трите си деца. Слави Трифонов заяви, че историята на Айше ще е тема с продължение в Шоуто.

Цялото предаване от 7 януари 2014 г.