enbg

„Толкова ли е трудно да живеем нормално?!“, 22 октомври 2013 г.

22.10.2013 | коментара

Проф. Александър Чирков даде своя отговор на въпроса “Толкова ли е трудно да живеем нормално?!” в новата рубрика на “Шоуто на Слави”.

Според международно признатия кардиохирург за да живеем по-добре, българите трябва да възпитаме емпатия помежду си: “Първо искам да кажа, че ние всички сме създадени от Господ несъвършени – егоисти сме. Като че ли Исус Христос не е стигнал до България, а той е гигантът, който създаде първата ценностна система – как да живеем по-добре и да не сме един срещу друг. Още от гръцко време се казва bellum omnium contra omnes – всеки срещу всекиго, всеки срещу себе си… След хиляди години сме на това място.” Според професор Чирков в училищата трябва да се изучава предмет за ценностната система на Исус Христос. Той дори предложил това на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

„Господ ни е дал най-чудния орган – това е мозъкът. Сто милиарда клетки… Със сто хиляди километра в секунда се движи сигналът от едната клетка до другата. И ръководи всичко. Но ни е дал и възможността да има еволюция на цивилизацията. И ако западът е имал историческо просвещение, ние сме нямали този шанс, за съжаление…“, каза професор Чирков. Според него българите са отчаяни и безразлични и единственият начин нещата да се променят е да се започне от училището.

Александър Чирков обясни, че при всички конфликти и недоволства в обществото трябва да се намери форма на диалог – според него това е начинът българите да се цивилизоваме. Освен на емпатия, трябва да възпитаваме бъдещите поколения и на приемственост – да се подобрява и развива създаденото, а да не се занимаваме с идеология. Професорът е на мнение, че за да се стабилизира обществото не бива да се унищожава създаденото.

Надеждата на професор Чирков е в младите българи, които би трябвало да приемат елементи от мисловната култура на запада, за да я прехвърлят у нас. Въпреки това, според него за да заживеем нормално ще трябва да мине доста време – поне още 25-30 години.

Цялото предаване от 22 октомври 2013 г.