enbg

„Толкова ли е трудно да живеем нормално?!“, 3 декември 2013 г.

3.12.2013 | коментара

Проф. Боян Биолчев гостува в рубриката на „Шоуто на Слави“ „Толкова ли е трудно да живеем нормално?!“

По думите на бившия ректор на Софийския университет ние, българите, подсилваме западните държави с интелектуален генофонд. „Най-доброто, най-интелигентното бяга от България и това не е вина на ума, вина е на обстановката, в която хората не се чувстват в състояние да се реализират така, както биха искали“, каза проф. Биолчев.

„Младият човек вижда едно общество, в което повече се говори за бъдещето на пенсионерите, отколкото за бъдещето на младия човек. Как да му се сърдим, че търси друго пространство за своята реализация?“ – коментира още гостът в „Толкова ли е трудно да живеем нормално?!“ Той довери, че се е учил от своите студенти – „от желанието им да бъдат точни, да видят истината, от нежеланието им да живеят в измислени пространства“.

Проф. Боян Биолчев се съгласи с мнението на водещия Слави Трифонов, че говоренето по телевизията се е превърнало в един шум. Според госта „напоследък напълно е закърняло слушането“. „В предаване, където има 4-5 души на една маса – те и четиримата говорят едновременно. Това май е български патент в момента. Никой не слуша, говорят едновременно и по този начин българската дискусия представлява не размяна на мнения, а надвикване на маса. Това не може да не създаде дискомфорт у човека с ума си, който иска да го реализира“, каза проф. Биолчев, който определи също така „българската дискусия“ като „хор от монолози“.

Проф. Боян Биолчев сподели още, че е много опасно „оформянето на интелектуално гето“ – отделянето и „затварянето на хората“. „…Посредственият човек е агресивен и той успява там, където културният пласт е много тънък и възможностите на демокрацията довеждат много често до диктатура на посредствеността“, смята Биолчев. Според него такива процеси не могат да се наблюдават в по-развитите държави, защото там има „съхранено домашно възпитание“. „Ние, от моето поколение, имахме някакви остатъци от патриархални модели на поведение. Сега домашно възпитание не съществува, няма изработено уважение към нещо, което е ценност“, заяви проф. Биолчев.

Гостът в рубриката „Толкова ли е трудно да живеем нормално?!“ завърши с убеждението си, че „преди всичко“ трябва да е образованието и припомни, че „някога нашите предци са отделяли от залъка си, за да могат да изучат децата си“.

Във видеото може да видите още каква история от времето на Захари Стоянов разказа проф. Биолчев, както и какво е отношението на българските политици към обикновените хора според Слави Трифонов.

Цялото предаване от 3 декември 2013 г.