enbg

Тити Папазов, 24 февруари 2017 г.

24.2.2017 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ тази вечер беше емблематичният левскар Тити Папазов. По повод на актуалните събития в ПФК „Левски“ той разговаря с друг почитател на отбора – водещия Иво Сиромахов. Припомняме, че бъдещето на клуба е неясно, след като собственикът Спас Русев, обиден от феновете, реши да напусне „Левски“ и да върне контролния пакет акции. Самият Русев казва в нарочна декларация, че ПФК „Левски“ „практически е във фалит“ заради задължения от около 20 милиона лева.

В началото на разговора Тити Папазов заяви, че знае какво се случва в „Левски“, но се надява „всичко да завърши с хепиенд“ и отборът да не последва съдбата на ЦСКА. Според Тити Папазов Спас Русев е взел решението си емоционално и затова то може да бъде преосмислено. Все пак баскетболният треньор смята, че „формулата, при която има един бащица“, е неправилна. „В едно управление не трябва да бъде един, трябва да бъдат много бизнесмените“, каза Папазов и обясни, че по този начин, когато някой от собствениците има лош период в бизнеса, другите ще го покрият.

Според Иво Сиромахов „Левски“ е позагубил духа, който се е усещал на стадиона по времето на футболисти като Божидар Искренов–Гиби – през 80-те и началото на 90-те години. Според Тити Папазов по-скоро се е загубила енергията, която идва от трибуните. Той постави пред „сините“ фенове следния казус: „Сега има нещо важно, което ние трябва да решим – дали първо трябва да бъде добрата игра и тя да ни накара да отидем на стадиона, тя да ни предизвика да бъдем там – ние, българите, обичаме да сме с победителя, това е в нашата народопсихология, тя не може да бъде променена, или трябва да напълним стадиона и това да бъде нашият дан?“ Той даде пример с английския шампион „Лестър“, който тази година се бори за оцеляването си във Висшата лига, но въпреки това стадионът на отбора е отново пълен.

Тити Папазов сподели и своето виждане за това как „Левски“ да преодолее кризисната ситуация: „Всеки, който обича и го боли за „Левски“ – има нещо, което е над всички нас – буквата „Л“ – тя обединява и тя трябва да накара всеки от нас да направи компромис с егото си в името на големия успех“. Според Папазов, за да оцелее и успее клубът, собственик и публика трябва да се обединят. Ето защо треньорът на баскетболния „Левски“ призова за прозрачност, доверие и диалогичност в отношенията фенове – собственици.

В разговора си с Иво Сиромахов Тити Папазов подчерта и важната роля, която имат феновете в големи клубове като Барселона и Реал Мадрид и отбеляза практиката при тези големи отбори феновете да заплащат членска такса. Според него всеки левскар може да подпомага любимия си отбор със символичната такса от 19,14 лв. на година (б.а. През 1914 г. е основан „Левски“), което според изчисленията на Папазов прави по 5,2 стотинки на ден. „Че кой, който обича „Левски“ не е готов да даде 5 стотинки на ден, за да знае, че по този начин той е част от това нещо голямо, което може да се създаде. Тези хора, ако им бъде дадено присъствие, ако тези хора видят реалната работа и това, което с тяхното присъствие се случва, те освен тези 20 лева – 19,14 лв., които ще дадат на година, те ще отидат и на всеки мач. Отиването на всеки мач, веднъж носи финансови приходи на клуба и втори път – носи страхотна енергия“, заяви емоционалният треньор.

В края на разговора Тити Папазов все пак допусна и сценарий, в който „Левски“ „да удари дъното“, което да възбуди „тази широка дискусия“ и „Левски“ да започне „на чисто и с отворено сърце и душа“. Все пак Тити Папазов остава оптимист и вярва, че левскарите ще се обединят за каузата „Левски“, защото за постигането на това обединение те нямат съперник и всичко зависи от самите тях.

Цялото предаване от 24 февруари 2017 г.