enbg

Тезджан Наимова и Стойко Цонов, 12 март 2013 г.

12.3.2013 | коментара

Европейската шампионка на 60 метра в зала Тезджан Наимова и нейният треньор Стойко Цонов бяха гости в „Шоуто на Слави“ дни след триумфа на родната спринтьорка в Гьотеборг. Тезджан спечели златния медал навръх 3 март, като постигна личен резултат от 7,10 сек. на силното финално бягане, в което 8 състезателки финишираха в рамките само на 6 стотни. Според спортистката и нейния треньор, когато се касае за толкова малка разлика, най-важни са психиката и морално-волевите качества, защото физическата подготовка всички я имат. А още през ноември Стойко Цонов е бил уверен в победата на възпитаничката си, заради показаните резултати в есенната подготовка.

Гостите разказаха, за многото трудности, които са ги съпътствали през годините, за да се стигне до този голям успех – допингскандал, двугодишно наказание, сериозна контузия – разтежение на бедрото и здравословни проблеми с бъбреците. Въпреки всички тези проблеми и липсата на нормални условия за тренировки в България, Тезджан стана най-бързата жена в Европа. И в момента тренира на открито в Пловдив, защото няма зала, в която да се подготвя. През зимата й се наложило да бяга във волейболна зала, дълга 30 метра – бягала, докосвала стената и тръгвала обратно. Тезджан оправдава името си, което означава „бърза душа“, полага много усилия, но единственият, който помага на талантливата спринтьорка, е президентът на федерацията по лека атлетика. Стойко Цонов се оплака, че отношението от страна на министерството на спорта не е адекватно.

Кариерата на Тезджан започнала случайно в ученическите й години: „Имах футболисти в моя клас, които постоянно ги биех на спринтове и те бяха съобщили, че бягам много бързо. Една сутрин в 7 и половина един възрастен човек – на 70 години, ме чакаше пред училище и каза: „Заповядай следобед да тренираш атлетика“. Аз съм спортна натура, от малка тренирах волейбол, баскетбол… и казах: добре, следобяда ще дойда.“ – разказа атлетката.

Следващото предизвикателство пред Наимова е световното първенство в Москва. Треньорът й обясни, че през тази година на световното ще е много по-трудно: „През зимата нямаше световно първенство, а европейско. Тоест – най-добрите атлети, които са от Щатите, от Америка, от Карибския басейн, ги нямаше, така че нямаше как да проследим на какво ниво е подготовката им. И обикновено, когато няма световно първенство през зимата, лятото им е много силно, защото имат по-дълго време за подготовка, по-заредени са, по-надъхани са. През лятото ще е много трудно според мен.“ – завърши Цонов.

За бъдещия успех на Тезджан се погрижи водещият Слави Трифонов, като й предложи да го пипне по главата – вече доказан ритуал за късмет.

Цялото предаване от 12 март 2013 г.