enbg

Ники Илиев, 28 март 2012 г.

29.3.2012 | коментара

28 март 2012 г.

Режисьорът Ники Илиев гостува на Слави Трифонов по повод дебютния си игрален филм „Чужденецът”. Пред водещия гостът сподели, че е сбъднал детската си мечта да направи свой филм. Освен режисьор, Ники Илиев е още продуцент, сценарист и изпълнител на една от главните роли в „Чужденецът”. Той призна, че е изпълнявал всички тези длъжности, заради ниския бюджет на филма, който бил малко над 250 000 лв. От една седмица „Чужденецът” е в българските киносалони и дори е на второ място по посещения след „Джон Картър: Между два свята”, радостен е Ники Илиев. За сравнение – бюджетът на продукцията на „Дисни” е 250 млн. долара.

Ники Илиев определя филма си като романтична комедия. А сюжетът, събран в две изречения от режисьора, е следният: „Един французин се влюбва тук, в България, в едно момиче от село, обаче той не знае български и там стават страшни неразбории. Имаме и един българин от село Лещен – Златан, който отива пък да го търси в Париж…”

В „Чужденецът” участва и световноизвестният актьор Кристоф Ламбер. Ники Илиев сподели, че той сам е навил актьора от „Шотландски боец” да участва във филма му. „Пратих му имейл, в който му написах, че съм израснал с неговите филми. Пратих му неговите сцени на френски, текстът го е докоснал по някакъв начин, бил му е и забавен същевременно и започнахме да преговаряме…” – разказа Ники Илиев. Освен Кристоф Ламбер и Ники Илиев, във филма участват още Любомир Ковачев, Саня Борисова, Валентин Гошев, Елен Колева, Асен Блатечки. Филмът е сниман не само в България, в село Лещен и в София, но излиза и извън пределите на страната – Париж, Монфор, Шато ле Милмон, Кавала, Солун.

В края на разговора Слави Трифонов даде възможност на Ники Илиев да отправи апел към зрителите да отидат да гледат „Чужденецът”. Авторът на филма обеща: „ Ако хората отидат да гледат, ще се пренесат в един малко по-приятен свят от този, в който ние живеем, и ще излязат позитивно заредени.”

Цялото предаване от 28 март 2012 г.