enbg

Сценаристите за отменената присъда на Цветан Цветанов, 22 юни 2015 г.

22.6.2015 | коментара

Тагове:

Водещият Слави Трифонов и сценаристите Тошко Йорданов, Филип Станев и Александър Вълчев коментираха отменената от Висшия касационен съд 4–годишна ефективна присъда на Цветан Цветанов.

В своя начален анонс Слави Трифонов изрази възмущението си от решението на ВКС и най-вече от мотива на висшите съдии да върнат делото отначало. „Върховните съдии са приели, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд“, цитира Слави Трифонов и продължи: „…Аз се уморих да бъда отвратен. (…) Аз ли съм глупав? Всички ние ли сме глупави? Само една нищожна част ли са най-умни да нарушават всички морални, етични и законови норми? И ни се подиграват ежедневно в очите.“

Тошко Йорданов също коментира мотива, с който ВКС отмени присъдата на Цветан Цветанов по т.нар. „Дело за шестте „не“ (б.а. бившият МВР шеф е отказал 6 искания за използване на СРС спрямо антимафиота Орлин Тодоров и още двама). „Според последната инстанция (ВКС) излиза, че предишните две инстанции не са били безпристрастни, били са тенденциозни“, тълкува решението Тошко Йорданов. Той припомни, че двете инстанции, които обявиха Цветанов за виновен, са Софийски градски съд и Софийски апелативен съд – по думите на сценариста това са най-натоварените съдилища в България. Това даде повод на Тошко Йорданов да заключи, че „няма правосъдие на никакви нива в България, особено в София“. Според сценариста обаче може да има и друго тълкувание на решението на ВКС: „Ако тези две инстанции (СГС и САС) обаче не са такива (пристрастни) и са си свършили работата, тогава излиза, че ВКС е политическа подлога.“
Според Тошко Йорданов и при двата варианта може да се заключи, че „в България няма съд“, защото или „основните ни съдебни институции за нищо не стават“ или „Висшата ни съдебна система за нищо не става“.
Тук водещият Слави Трифонов зададе два реторични въпроса: „Не изпитват ли срам?“ (съдиите) и „Защо да се съдим, след като съдът е такъв?“

За да обясни решението за делото на Цветан Цветанов Александър Вълчев пък припомни сюжети от избора на председател на ВКС. Според сценариста новият шеф на ВКС Лозан Панов е избран от юристи във ВСС, близки до ГЕРБ и Панов, за да се задържи отгоре, трябва да се отплати.
Александър Вълчев съобщи, че Лозан Панов не е минал през всички етапи на кариерното развитие и затова висшите съдии е трябвало да обосноват избора му с други доводи. Той цитира част от тези доводи: „Външният му поглед (на Лозан Панов) му помогнал, че сайтът на ВКС се нуждае от промяна“ и „Лозан Панов спортува, обича литература и се грижи за близките си“.

Тошко Йорданов пък цитира няколко мнения от интернет по повод на решението на ВКС да върне делото на Цветан Цветанов за преразглеждане. Човек с никнейм „Дерибеев“ споделя: „ВКС отмени присъдите на Ц.Ц., Ямболски районен съд постанови оправдателни присъди за взрива на Петолъчката, съд отмени глобата на Местан – и то само днес. А реформата завърши в литературно четене на ненаписана книга. (Правосъдният министър Христо Иванов обяви, че ще напише книга, след като напусне политиката). Друг потребител с никнейм „Стерн“ пише: „Само наивници са очаквали друго решение. Българският съд е толкова предвидим и „независим“, че чак смърди. С това решение се постигат две важни цели – Цвък (явно се визира Цветан Цветанов) е на каишка, за да внимава какво прави и още си нямаме политик първопроходец към затвора, тъй че политиците може да са спокойни“.

Филип Станев изрази възмущение от факта, че ВКС не прилага никаква юридическа обосновка на своето решение. Според сценариста живеем в поколението на „И какво от това?“ и това поколение и в случая с Цветан Цветанов си казва: „И какво от това, че са го оправдали?“
Филип Станев смята, че пред нацията стоят проблеми с обществено-политическата хигиена, които трябва да бъдат изчистени:
„Първо – имаме проблем с престъпността. Второ – имаме проблем с корупцията по високите етажи на властта. Трето – имаме проблем с престъпното поведение на българските политици. Четвърто – имаме проблем с българското правосъдие. А това прави първите три проблема абсолютно неразрешими. И доказателството е решението на Върховния касационен съд за Цветан Цветанов“.
Според Филип Станев за 25 години демокрация държавата България е постигнала световен феномен като не е успяла да осъди нито един свой политик. „Българският съд не осъжда политици. Даже така трябва да се запише в българското законодателство: „Българският съд не може да осъди политик“, завърши Филип Станев.

Цялото предаване от 22 юни 2015 г.