enbg

Сформирана е финалната седмица в „Стани поп-фолк звезда”

7.12.2009 | коментара

4 декември 2009 г.

До тайбрек се стигна във втория, решаващ етап от кръга на „Музикална академия Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” , в който финалистите трябваше да пеят български фолклорни песни. След като чуха всичките осем изпълнения, академиците от „Ку-ку бенд” гласуваха за това кой да отпадне. Тяхно бе решението за сформирането на крайната седмица финалисти.
Водещи бяха Борис и Нели, а като консултанти в оценяването тази вечер се изявиха колегите – сценаристи Иво Сиромахов, Сашо Вълчев и Светльо Митев.

Първи в изпитната вечер се представиха Венеция и Патриция с песента „Стара майка”. Освен одобрението от страна на сценарното представителство, двете сестри получиха добри отзиви и от страна на музикантите. По думите на Евгени Димитров, сестрите са плували в свои води, пеенето заедно е най – голямата им сила и те го използвали максимално. Конкретно песента той определи като подходяща за тях – пеенето на терци се получило добре при Венеция и Патриция. Забележка към тях отправи Илия Илиев за това, че са били малко статични.

На песента „Гергана, пиле шарено” заложи за представянето си Люси. Първи мнение изказаха сценаристите. Иво Сиромахов сподели, че е усетил джазови елементи в изпълнението, докато Светльо Митев призна, че е обогатен от песента – разбрал, че сексапилната млада жена е едно хвъркато – пернато агне. Иначе той поздрави Люси за прекрасното изпълнение.
Йордан Йончев сподели, че Люси е изпяла песента много хубаво, макар украшенията й да са по-типични за странджанските, отколкото за тракийските песни, каквато е „Гергана, пиле шарено”. В защита на Люси Евгени Димитров заяви, че народните песни са голямо предизвикателство и за финалистите, защото много неща те научават в движение. В допълнение той каза, че Люси е започнала малко нестабилно, но в продължение на четирите куплета пеенето й станало стабилно и накрая му харесало много. Годжи се пошегува, че същия процес на стабилизиране в продължение на песента бил наблюдаван и в свиренето на бенда.

С тракийската народна песен „Невено моме, Невено” се представи Роксана.
Повлиян от текста на песента Иво Сиромахов анализира народопсихологията на българина. „Да ти се счупи ралото и копралята си е драма, но българинът очевидно е позитивен, защото успява да превърне това в една позитивна песен”, каза той.
Годжи изрази одобрението си от чутото, но коментира, че Роксана е „дърпала” целия оркестър напред. Евгени Димитров изказа мнение, че Роксана се е справила не лошо, но сподели, че му се е искало някои от украшенията й да не са толкова от поп-фолка.

След края на трите изпълнения дойде ред на гласуването за отпадане на един от финалистите. Дванайсетте членове на „Ку-ку бенд” бяха с делегирани от отсъстващия Слави права за гласуване. Техният вот отреди по 5 негативни гласа съответно за Джанис и Райа. По един глас имаше за Венеция и Патриция, и за Наско. Равенството обаче доведе до тайбрек между номинираните за отпадане. Райа и Джанис сами трябваше да решат с куплет и припев от коя песен да се представят. При възможност „Ку-ку бенд” можеше да се включи с акомпанимент. Първа пя Райа. Тя се представи акапелно с песента на Емилия „Ти си луд”. На същата тематика, само че на английски, бе и избраната от Джанис песен „Crazy”, която тя изпя още на кастинга за академията.
В последвалото гласуване бе включен и Иво Сиромахов, като представител на сценарния екип. Така бе изключена възможността да се получат отново равен брой гласове.

„И двете се справиха страхотно – каза Евгени Димитров, – и която и да напусне, много ще ни липсва.” Преброяването на гласовете показа изразителна разлика във вота, и в крайна сметка стана ясно, че Райа е тази, която напуска Музикална академия „Ку-ку бенд”.

С това приключи първия етап на Музикална академия „Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда”. След десет изпитания, в надпреварата остават седем финалисти. „Оттук нататък ще става по-трудно, досега пяхте хитове, отсега ще трябва да създавате хитове”, обърна се към финалистите Евгени Димитров. Тяхната следваща задача, свързана с авторски песни, ще стане ясна на 14 декември. Кои ще бъдат поетите и композиторите, с които те ще работят, и как са били избрани, ще може да видите в седмицата от 7 до 11 декември 2009 година.