enbg

Субсидия от 1 лев, но само до края на годината

4.7.2019 | коментара

Слави Трифонов и сценаристите Филип Станев, Александър Вълчев и Тошко Йорданов коментираха гласуваната от НС промяна в Закона за бюджета, определяща партийната субсидия на 1 лев на глас. 

Слави Трифонов каза, че това звучи прекрасно и дава вид на съобразяване с волята на хората, гласували на Референдума, но крие уловка. „Уловката е, че депутатите не направиха тази промяна в Закона за политическите партии, което би означавало, че субсидията за партиите окончателно ще стане един лев, а направиха тази промяната в Закона за бюджета, което означава, че промяната важи само за бюджета до края на тази година. И в следващия държавен бюджет субсидията отново може да стане 11 лева, а защо не и 21 лева, а дори и 101 лева. Това за пореден път категорично доказа, че политическа класа сама няма да направи кардинална промяна, според волята на народа. Политическата класа днес направи половинчати стъпки, които утре може с лека ръка да промени. А промяната на държавната субсидия за партиите започна от Национален референдум, на който гласуваха 3 милиона и половина български граждани и 2 милиона и половина решиха субсидията да е 1 лев.“ – каза Слави.

Филип Станев отново обърна внимание на факта, че става дума за два различни закона. „Искам да кажа, че българските политици след като приеха временно субсидията да е 1 лев, приеха да има и Отворено субсидиране. Тоест като няма кинти от народа, ще има кинти от другаде. Днес, 4 юли, е Националният празник на САЩ, Денят на Независимостта. Предлагам, от днес, 4 юли да бъде обявен за Денят на Зависимостта на българските партии от кинтите – зависимост, която те имат като наркоманите. Това е непреодолима зависимост.“ – каза Станев.

По темата Александър Вълчев каза следното: „Това, което се случи днес – че партиите си приеха само това, което ги устройва – един лев партийна субсидия, но само до края на годината, както и приеха неограничено финансиране, показва само едно – че битката не просто не е завършила, а едва сега започва. А войната отново е една и съща: партиите срещу народа. Партиите искат да лапат пари. Има голяма вероятност след година, още на следващия бюджет, да имаме и двете – да си върнат партийната субсидия на 11 лева и едновременно с това да имат неограничено финансиране. Ако им го позволим – ще го направят. (…) Въпреки, че битката е малко абсурдна – милиони българи срещу 240 техни подчинени, тази битка трябва да се води. (…) Победа ще настъпи, когато народът осъзнае своята сила и всички избрани от него изпълняват неговата воля. Не до следващия бюджет, а веднъж и завинаги!“

Тошко Йорданов изрази мнение, че има какво да се признае на българската политическа класа: „Въпреки унизително ниското интелектуално и образователно ниво на по-голямата част от така наречения български политически елит, те имат животински инстинкт да си пазят привилегиите. Днес наблюдаваме учебникарски пример на политическа мимикрия – от една страна приемаме субсидия от един лев, от друга – оставяме си вратичка догодина, напълно законно, да я променяме така, както си искаме.” Тошко припомни точната формулировка на въпроса от Референдума: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?” и попита: “Отговор „Да” дадоха 2 516 791 граждани – това е 72,14 % от участвалите български граждани.
Къде в този въпрос, неуважавани от мен български политици, се казва, че може да си оставите вратичка и да го променяте всяка година? Къде в този въпрос се намеква, че волята на хората може да се променя според вашата алчност?”

Според Йорданов българските партии не се интересуват от нивото на бедност, въпреки че по статистически данни 22% от населението живеe под прага на бедността и че се топим като нация с 50 хиляди на година.
“Не им дреме, че хората ясно и категорично пожелаха и мажоритарна избирателна система, и електронно гласуване. Въобще не им дреме.
Вълнуват ги само парите. Защото те влизат във властта за пари. Не за идеи, не за нас, а за пари. И ако не сме го разбрали напълно, заслужаваме си скапаната държава, която имаме. А, ако сме го разбрали най-накрая, просто да вземем да се подготвим за следващата битка.” – каза сценаристът.

За финал Слави Трифонов коментира следното: „Ние, българските граждани, пожелахме референдум със шест въпроса. Въпросите бяха:
– въвеждане на мажоритарна избирателна система
– намаляване на депутатите от 240 на 120
– задължително гласуване на изборите и референдумите
– въвеждане на гласуване и по електронен път
– намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лев
– мажоритарен избор на полицейските началници от българските граждани.
Съдът угоднически свали три от въпросите, но това не означава, че волята на хората е такава. До момента от тези шест искания е реализирано само едно, при това частично. Затова пак ще повторя, специално за политическата класа – аз няма да спра, докато и шестте искания не се превърнат в закон. Защото съм български гражданин, имам това право и като мен разсъждават милиони.“

Цялото предаване от 4 юли 2019 г.