enbg

Струмица, Ново село…

5.5.2017 | коментара

В специалното издание за Деня на храбростта и Празника на българската армия Слави Трифонов говори за състоянието на военните ни паметници. По думите му повечето военни паметници се намират в окаяно състояние. За пример той даде ужасяващата гледка, която представлява паметникът-костница край Ниш. Водещият разказа, че в местността Ледена стена за свободата на Югославия през Втората световна война загиват 2500 български воини, а техните кости лежат „в нещо като гараж, надраскан с графити и обрасъл в бурени“. „Докато българската държава не направи достоен надгробен паметник на тези свои воини, военните ни паради ще бъдат паради на суетата. Става дума за национален срам, господа офицери!“, заяви Слави Трифонов.

От думите на Слави стана ясно, че благодарение на ръководения от Божидар Димитров Национален исторически музей, както и благодарение на други родолюбиви българи и неправителствени организации, една малка част от военните ни паметници вече имат вид, изразяващ уважение към загиналите. Такова е военното гробище в Ново село, близо до град Струмица в Македония, за което бе излъчен материал на Иван Кулеков с разказа на проф. Божидар Димитров.

„В началото на Първата световна война, за нас – октомври 1915 г., в околностите на Струмица, при освобождаването накрая от сръбско, английско и френско присъствие, са загинали няколко български офицери. Те са погребани в новото гробище на Струмица с еднакви паметници, украсени – както тогава се е правело – с портретчетата им в медальон и с надписи на български език“, разказва проф. Божидар Димитров.

Когато професорът открива за първи път тези гробове, му прави впечатление неумело добавеното сръбско „ич“ в края на имената. Те са били посмъртно посърбени, казва професорът и споделя, че се ядосал много на „типичния сръбски вандализъм“. „С голямо изумление научих от наши хора в Струмица, че всъщност те са направили това, за да могат да бъдат смятани паметниците за паметници на сръбски офицери и да не бъдат унищожавани“, казва във видеото проф. Димитров.

Кадри обрисуваха как е изглеждало преди първото македонско гробище, което той възстановява – „напълно поломено“, стояли само оградата и парчета от кръстовете от цимент. Там са гробовете на 71 наши съотечественици от всички краища на отечеството, казва Божидар Димитров и добавя, че новите кръстове са направени от мрамор „за да траят вечно“.

Във видеото проф. Димитров споделя, че иска, когато почине, половината от праха му да бъде разпръснат в Созопол, а другата половина – на това военно гробище.