enbg

Стоян Ставру в „Искам думата“

3.6.2013 | коментара

Докторът по гражданско и семейно право и преподавател по Медицинско и биоправо в СУ “Св. Климент Охридски” и НБУ Стоян Ставру участва в “Искам думата”, за да говори за отношението на живите хора към мъртвите. Конкретният повод на Стоян Ставру да постави темата е нашумялата гастролираща изложба на пластинирани мъртви тела в ЦУМ, София. Според него изложбата е “със съмнителен юридически статут”, тъй като правото в България “дава възможност на хората да оставят телата си в полза на науката, но само в полза на висши медицински училища”. Стоян Ставру се позова на Закона за здравето и Наредба 12 от 2012 година.

Преподавателят смята, че изложбата е “комерсиална” и я определи като “Дисниленд” – “обикалящ цирк на мъртви тела, които се излагат, за да задоволят любопитството към анатомията на хората, срещу заплащане.” По повод на това, че изложбата е представяна като “изкуство”, Стоян Ставру попита риторично: “Как може един труп да се превърне в изкуство?!”

Участникът в “Искам думата” информира, че изложбата е забранена във Франция, Венецуела, Израел, а в някои страни се водят и съдебни дела.

Най-важният въпрос, заради който и Стоян решава да поиска думата в “Шоуто на Слави”, е как обществото ни ще реши този проблем: “Дали ние искаме да се грижим и да дадем успокоение на телата на нашите покойници или искаме да ги излагаме под формата на изкуство, под формата на популярна наука.” Стоян Ставру е убеден, че проблемът с изложбата на мъртви тела е тест за българското общество.

Цялото предаване от 3 юни 2013 г.

Ако и вие искате да участвате, пишете ни на e-mail: [email protected] Споделете по каква тема искате да говорите и оставете имената си и телефон за контакт.