enbg

Стояна Георгиева, 26 юни 2013 г.

26.6.2013 | коментара

Главният редактор на агенция „Медиапул“ Стояна Георгиева гостува в „Шоуто на Слави“. Слави Трифонов обясни, че е поканил журналиста, заради свободната медийна територия, която представлява. „Не е лесно да се отстоява тази свобода и независимост“, каза Стояна Георгиева. Тя разказа, че „Медиапул“ е създадена през 2001 г., когато интернет е била още непозната територия. Стояна Георгиева призна, че тогава замисълът е бил информационната агенция да прерасне в списание, радио или телевизия, но след интернет революцията това станало безсмислено.

Пред Слави Трифонов Стояна Георгиева коментира, че актуалната ситуация в България е безнадеждна“ но и даваща надежда, тъй като „навън има много хора, които формулират ясно проблема, който имат с държавата си“. Според нея на всяко едно следващо управление ще му е трудно, заради все по-голямата територия, която завзема гражданското общество. Стояна Георгиева смята, че протестите не са конкретно срещу правителството на Пламен Орешарски, а срещу целия олигархичен модел. Тя изрази своята убеденост, че този модел може да се запази дори, ако партиите, които управляват, се сменят. Тогава гражданите отново ще са в „губеща позиция и с късата клечка“, каза Стояна Георгиева. Тя заяви още, че протестите не могат да донесат незабавни резултати, но пък от друга страна определи като дълъг периода от 3 месеца, който искат от БСП, за да променят Изборния кодекс. Според главния редактор на „Медиапул“ това можело да стане много по-бързо.

Стояна Георгиева направи лично уточнение, според което „хората не трябва да имат някакви свръхочаквания, че само смяната на изборните правила може автоматично да доведе до помитане на всички неправди – на задкулисните договорки, на задкулисното управление“. Тя изрази тезата, че не е нужно изработването на изцяло нов Изборен кодекс и застана зад идеята на Института за развитие на публичната среда „да се работи само и единствено върху един закон за избор на предстоящо Народно събрание“.

Слави Трифонов повдигна темата за липсата на „лидери на доверие“. По този повод Стояна Георгиева каза, че не трябва хората да очакват да дойде нов спасител. Според нея все още няма алтернатива и показателно било това, че 13-и ден от протестите никой не е взел мегафона, за да говори.
В „Шоуто на Слави“ Стояна Георгиева показа и Хартата за разграждане на плутократичния модел. Тя обясни, че под документа вече са се подписали над 7000 човека, сред които магистрати, общественици, журналисти. Всеки желае промяна, но и промяната зависи от всеки един – с тази си теза Стояна Георгиева завърши своето гостуване при Слави Трифонов.

Цялото предаване от 26 юни 2013 г.