enbg

Стефан Софиянски, 10 ноември 2017 г.

10.11.2017 | коментара

По повод 28-та годишнина от падането на комунистическия режим в България, гост в предаването беше бившият кмет на София и бивш служебен министър-председател след промените – Стефан Софиянски.

Водещият тази вечер Иво Сиромахов се обърса с въпрос към него дали да си честитят празника, след като и днес има хора, които изпитват „нелепа носталгия“ по комунизма, забравяйки за лагерите и за това, че са били затворници в държавата си. Според бившият столичен кмет няма носталгия по комунизма, а по-скоро трудното ежедневие през последните години и непрекъснатите промени могат да създават подобни настроения. „Тогава (при комунизма) всички бяхме относително стабилни, но истината е, че всички бяхме еднакво бедни“, каза Стефан Софиянски и допълни, че България е била на едно от последните места по развитие в социалистическия блок.

По-нататък в разговора Иво Сиромахов отбеляза всеобщото разочарование от несбъдналите се очаквания за справедливост и за икономическо развитие, каквито е имало в началото на прехода. „Много неща се сбъднаха, но човек бързо свиква с хубавото“, заяви от своя страна Стефан Софиянски и продължи: „Да започнем от свободата на словото и печата – аз никога, тогава бях на 39 години, не съм си представял, че мога да седна в едно студио и да кажа това, което мисля“. Софиянски припомни, че лично е издал лицензите на първите частни радиа в България (б.р. Като председател на Комитета по пощи и далекосъобщения в периода 1991-1993 г.) Според Иво Сиромахов обаче този успех не променя дефектите и фактът, че България е най-корумпираната страна в ЕС. На това бившият служебен премиер отговори, че корупционни скандали има навсякъде, но в България по темата се наблюдава „Параграф 2“ – с корупцията по високите етажи на властта се борят високите етажи на властта. Софиянски с ирония цитира героя на руските класици Илф и Петров Остап Бендер, който казва, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.

По повод на традиционната аналогия с напредъка на Румъния, Стефан Софиянски заяви, че северните ни съседи са били по-назад от нас, когато сме влезли в ЕС, но те са „използвали възможностите, които ЕС дава, да развият държавата си много по-добре, отколкото нашите политици“. Той бе категоричен, че България не е успяла, защото ни управляват бивши комунисти и отбеляза, че от влизането ни в ЕС всички премиери на България, без Пламен Орешарски, са били членове на БКП. „97-а година, когато ние се борихме и успяхме по някакъв начин да отвоюваме едни демократични ценности, успяхме да стабилизираме българския лев – тогава беше въведен Валутният борд, да имаме една база за развитие и да влезем в ЕС и НАТО – 2007 г. От 2007 г. досега, всички тия, които бяха от другата страна на барикадата, които бяха срещу нашата борба за европейско развитие, всички те сега са на власт. Те не са се борили за това нещо, ние се борихме, страдахме, бъркахме, грешахме, наругаха ни…“, довери Стефан Софиянски. Той се съгласи със забележката на водещия Иво Сиромахов, че грешката може би е, че не беше извършена лустрация в България. По думите му в СДС е имало страх и вътрешна съпротива лустрацията да се случи. „Имаше един период, в който всички си извадихме документи, че не сме били членове на Държавна сигурност и въпреки това, след това се оказа, че много хора между нашите са участвали по един или друг начин в репресивните апарати. (…) Като говорим за лустрация – не е въпросът да наказваш човека. Въпросът е да излезе, трябваше да се знае още от 90-те години – ето тези хора са били агенти. (…) Били-били, такива са били времената, но не се бутай да ставаш министър“, каза още Стефан Софиянски.

Иво Сиромахов постави пред своя гост и темата за безславния разпад на СДС. Според Софиянски причината за краха на СДС е, че са се загубили идеите и целите. „Когато ние постигнахме целите си – успяхме вече да постигнем едно демократично развитие, в този момент като че ли загубихме инерцията, загубихме целите, дойдоха и личностните различия. А една обществена сила е тогава силна, когато се обединява не около хора, а около идеи“, разсъждава бившият кмет на София.

България трябва да бъде увлечена да се реформира наистина и да се развива, но в момента липсват политици, които да изпълнят тези цели, сподели Софиянски. По думите му трябва да имаме този начин на подбор на хората, които ще ръководят държавата, който ще осигури професионалисти, честни хора“. Той се обяви за въвеждането на мажоритарна система и подчерта, че посланието на националния референдум е било хубаво. По думите му обаче мажоритарната система в два тура не е била изпипана и правилна, защото тя би оставила много от българските избиратели непредставени. Стефан Софиянски обяви, че заедно със свои приятели работят по обществен проект, който включва и промяна на избирателната система. От думите му стана ясно, че ще бъде предложена смесена система, която да наподобява българската избирателната система от 1931 г., а именно – две трети или половината депутати да се избират мажоритарно по райони, а останалите да се избират от национална партийна листа с гласовете, неизлъчили мажоритарен кандидат.

Цялото предаване от 10 ноември 2017 г.