enbg

Стефан Данаилов се завръща във втори сезон на „Стъклен дом“

3.9.2010 | коментара

2 септември 2010 г.

С един от най-големите български актьори разговаря тази вечер редколегията. Стефан Данаилов бе посрещнат от аудиторията в студиото с бурни аплодисменти, които заплашваха да продължат до края на предаването.

Пред госта бе поставена темата за пенсиите на творците – на естрадните поп и рок певци. „Когато бяхме на вашите години, не се говореше за остаряване, камо ли за пенсии. Не беше актуална темата, тъй като се знаеше какви са пенсиите на нашите родители, те ги получаваха. Нас ни интересуваше какъв е денят днес, как ни възприема публиката, а тя беше във възторг“. – така коментира темата любимият на няколко поколения актьор.

„Тая омая в един момент изчезна и дойде реалността – а утре какво правя, когато биологията ме настъпи“, каза Стефан Данаилов и добави, че не може чак като станеш на 50 да се запиташ какво ще правиш на 60. Той определи темата като важна и сложна и каза, че тя се е прокрадвала през годините, но сега е стигнала до самото общество.

Бившият културен министър призна, че по времето на своя мандат и той е обмислял въпроса, дори когато е бил председател на Комисията за култура, по времето когато е писан закона за наградния фонд, е предложил един от ордените да носи някакъв финансов дивидент. Предложението било за орден „Кирил и Методий“, тъй като той е за творци, деятели на науката, културата, изкуството. Той призна, че тогава не е бил много подготвен за европейската практика и колегите го отрязали.

Стефан Данаилов не се нае да направи прогноза какво ще се случи с тази бройка – 150 именити творци, които да получават този орден. „Добре, но кои ще са критериите. Това би могло да създаде много по-голямо напрежение и вместо за изпише вежди, за извади очи. Много внимателно трябва да се мисли и не съм много сигурен, че такъв приз трябва да бъде връчван от политическите лица на България.“ – представи доводите си той и изтъкна малко известен факт. „И в момента в социалното законодателство съществува такава опция“ – каза той, – от която преди време са се възползвали – за принос в развитието и популяризирането на българската култура, деятели от различни области да получават максимална пенсия.

Проблемът е от 20 години насам, каза Стефан Данаилов. По думите му, още от 1991 г. в Съюза на филмовите дейци, всеки е можел да се осигурява, така е имало възможности да се мисли за бъдещето, обобщи той. Що се отнася лично до него, той има и години, и точки за пенсия, но трябва да не е на работа, за да се пенсионира. Точно в този момент обаче бил и министър, и депутат, призна актьорът. Той с болка коментира започналите съкращения в сценичните изкуства, засегнали голяма част от работещите пенсионери, но и много действащи дейци и то главно музиканти. Как ще се осигуряват занапред тези хора, попита Стефан Данаилов.

Помолен да направи съпоставка кой е по-добър министър – Стефан Данаилов или Вежди Рашидов, актьорът отговори, че за равносметка е много рано. „Разликата е, че имах възможност Министерство на културата да разполага с много повече пари, отколкото Рашидов.“ – каза Данаилов и уточни, че дори е протестирал срещу бюджета, който е бил гласуван в парламента и отпуснат на МК. По думите му, с новия актуализиран през юни бюджет, са отрязани още 12 милиона от културното министерство и „каквито и видения да има Рашидов, много трудно би могъл да ги реализира.“

Колегите сценаристи не подминаха и темата за евентуалната кандидатура на Стефан Данаилов за президент. „Прокрадват се две интересни теми – коментира той, – Ламбо започна да се снима в „Стъклен дом“ – ще грабне зрителя, да хване повече от обществото и поотслабнал – почнал е да се готви да оправи и визията.“ След което актьорът уточни, че темата за президента го интересува дотолкова, доколкото и той е човек в политиката и се вълнува кой ще бъде следващият президент. Той призна, че скоро ще стане на 68 г. и не се вижда да върви да прави политическа кариера – първо, не обича да стои прав и второ – президентът трябва да бъде млад, активен човек „Не че аз не съм активен, но моите стремления не са такива“, каза Данаилов. Той призна обаче, че индиректно, тихо се водят неофициални разговори, има намеквания от рода на: „Г-н Данаилов, готови ли сте за трудния маратон?“

Запитан за участието си в сериала на бТВ „Стъклен дом“ Стефан Данаилов разказа, че в неформален разговор с продуцентите се е навил лесно, защото „актьорското, което си имам, никой не може да ми го отнеме“, и освен това след снимките на „След края на света“ в края на 90-те години не е снимал повече у нас, а само в Италия, където се оказва, че италианската публика го харесва много. Въпреки, че още в началото е наясно, че героят му ще умре рано, Стефан Данаилов приема участието. После се оказало, че твърде скоро трябва да се върне, „след като загинах геройски“, за да възкръсне от комата.

В момента много усилено се снимат сериите, разказа Стефан Данаилов. За снимачната дейност актьорът коментира: „Много е партизанска работа – днес получавам текст за вдругиден.“ Той разказа, че докато е бил в почивка е могъл да се убеди, че хората следят какво ще се случи. „Ходовете в отделните двойки във филма се развиват изключително динамично и интересно.“ – загатна сюжетната линия актьорът и добави, че може би героят му ще се окаже твърде изненадан от това, което го очаква след щастливото възкръсване.

Излъчването на втори сезон на „Стъклен дом“ започва през септември по бТВ.