enbg

Стела Арищиева, 20 април 2017 г.

20.4.2017 | коментара

Стела Арищиева гостува в „Шоуто на Слави“ по повод своя документален филм „Училище като семейство“, който е посветен на българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк.

Стела Арищиева живее в САЩ вече 2 години и половина. Подкрепя всячески българските каузи, вече е правила филм за училище по народни танци в Ню Йорк, а сега е факт и филмът за училище „Христо Ботев“. „Това училище се превърна за мен в мое второ семейство. Всяка неделя прекарваме заедно времето си там и видях, че българите всъщност могат да бъдат и обединени, когато имат обща цел. И много се надявам това да се случи и в България. Защото смятам да се върна тук отново и искам да видя едни по-щастливи българи, които се гордеят с родината си – така, както се гордеят българите там, в чужбина“, разказа тя.

Стела Арищиева признава, че нейната мотивация да направи този документален филм са били огромната й любов към България и носталгията. По време на гостуването й беше излъчена част от филма. Той разказва историята на най-голямото българско училище в Ню Йорк, в което учат над 130 деца от всички възрасти – от подготвителна група до 12 клас. Те изучават Български език, Литература, История, География и имат различни извънкласни занимания, като Изобразително изкуство и Български народни танци. Училището е създадено през 2005 година, а учениците в него получават при завършването си официални удостоверения, одобрени от Министерството на образованието в България. Филмът разказва още за опазването на българските традиции в чужбина и за обединената българска общност в Ню Йорк. Филмът „Училище като семейство“ може да бъде гледан на официалната фейсбук страница на училище „Христо Ботев“.

Цялото предаване от 20 април 2017 г.