enbg

Станка Златева и Симеон Щерев, 17 януари 2013 г.

17.1.2013 | коментара

Треньорът по свободна борба Симеон Щерев и най-успешният ни състезател в този спорт Станка Златева гостуваха на Слави Трифонов. Водещият Слави Трифонов поиска да разбере защо Симеон Щерев е бил освободен от поста треньор на националния отбор. „И аз не разбрах какъв точно беше мотивът – след освобождаването, президентът на федерацията (б.а. Валентин Йорданов) обяви, че съм бил един от най-добрите, бил съм професионалист, аз съм имал място в борбата, но всъщност вече не съм в борбата“, каза Симеон Щерев. „Трудно ми е да говоря, защото с Валентин Йорданов ме свързва едно приятелство много отдавна, ние сме израснали заедно, но решението е негово. Имахме един конфликт след Олимпиадата, Валентин Йорданов беше казал – всички треньори да си подадат оставките. Аз бях един от тези треньори. И тогава имах една реплика, че човекът, който трябва да си подаде оставката е президентът на федерацията, и ако той беше го направил – всички треньори щяха да си подадат оставката без проблеми. Когато има неуспех – човекът, който води федерацията и взема решенията или не взема решенията, трябваше първи да си подаде оставката“, каза още Симеон Щерев. Треньорът обясни, че се е опитал да изглади взаимоотношенията си с Валентин Йорданов в името на българската борба, но президентът на федерацията не е отстъпил в решението си. „Каза, че не ставам за тази работа – не става аз да тренирам моите състезатели, които от 10 години са при мен“, сподели треньорът на Станка Златева, след което допълни: „Моят живот е борба, аз съм повече време със състезателите си, отколкото със семейството си“.

Симеон Щерев е огорчен от отношението на федерацията и към треньорите от класическата борба – Стоян Добрев, Братан Ценов, Иван Цочев. Затова той е убеден, че повече няма да работи в България. „Търся си място, където да ме уважават“, каза Симеон Щерев и призна, че в следващите няколко месеца ще вземе решение дали да поеме клубен отбор извън България или чужд национален отбор.

Станка Златева заяви намерението си да продължава да се състезава за България, но се надява федерацията да й позволи да я тренира Симеон Щерев. „Надявам се да тренирам с него, където и да отиде, да имам възможността да ме подготвя той. Той си е мой треньор и достатъчно е направил за мен и още може да направи, за да взимам медали“, демонстрира своето уважение към Симеон Щерев петкратният ни световен шампион.

На въпрос дали ще участва на Олимпиадата в Рио, Станка Златева отговори така: „Надявам се всичко да се пооправи, да се вземат правилните решения и не само аз да участвам, но и много хора от България да участват.“ „Любовта на хората е важна, където и да отида, всички ми казват: „Не се отказвай“, завърши Станка Златева.

Цялото предаване от 17 януари 2013 г.