enbg

Станишев: Нов мандат на ГЕРБ би бил катастрофа за България

5.6.2012 | коментара

Първият гост на Иван Гарелов в „Лигата на необикновените“ на 5 юни 2012 г. беше председателят на БСП и ПЕС Сергей Станишев. Темите на интервюто бяха състоянието на БСП от 2009 г. насам, последният конгрес на партията, управлението на ГЕРБ и състоянието на левицата в Европа.

Станишев заяви, че след конгреса задачата на БСП е да свали ГЕРБ от власт. Според него още един мандат с водещото участие на ГЕРБ в управлението ще бъде катастрофа за България. Бившият премиер обеща, че докато той е председател на БСП партията не би влязла в коалиция с ГЕРБ. Според Станишев нашумялото напоследък местене на митниците и НАП извън София е популизъм и се прави от ГЕРБ с цел да се спечелят следващите избори.

Според Станишев след изборите от 2009 г. БСП била в шок, но на президентските избори миналата есен го е превъзмогнала: „Ако тези избори бяха честни, аз съм сигурен, че днес президентът щеше да се казва Ивайло Калфин, а вицепрезидентът – Стефан Данаилов.“ Според Станишев над 5 процента е бил мащабът на купените, контролираните гласове и на гласовете под натиск на последните избори.

Станишев коментира и „лявата вълна“, която според социалистите залива Европа: „Преди 6 месеца в Европа имаше две правителства с премиери социалисти. Сега са седем. Имаше и местни избори в Англия, регионални избори в Германия, които бяха спечелени от левицата. За първи път в Европа може сериозно да се говори за промяна в икономическата и социалната политика.“ Според Станишев управлението на десните довело цяла Европа до задънена улица.

Председателят на БСП подари на Иван Гарелов две кошници с ябълки.