enbg

Срамува ли се някой, че вече сме последни в ЕС и по свобода на словото?

25.4.2018 | коментара

Водещият Слави Трифонов коментира доклада на „Репортери без граници“ за свободата на словото, според който България вече е на 111-о място.

„Днес излезе последният доклад на „Репортери без граници“, посветен на свободата на словото. И в него, познайте, България достойно се е сринала с две места надолу. И вече не е на 109-о, а на 111-о място. Затова гордо можем да кажем, че вече България се нарежда на най-ниското място сред всички страни членки на Европейския съюз. Но не само това, вече сме и под всички останали страни от Западните Балкани. Македония, една държава пред разпад, е преди нас. Честито!

Сега нека да видим, уважаеми зрители, с любопитство – кои други велики демокрации са преди нас? Или както каза днес председателят на Народното събрание, който беше на гости при Цветанка Ризова, каза „демократични цивилизации“! Кои други „демократични цивилизации“ са преди нас? Самоа. Гана. Намибия. Нигер. Киргизстан. Мозамбик. Либия – в една част от Либия е „Ислямска държава“! Боливия. Всички са преди нас!

И си мисля, уважаеми зрители, кой го е срам от това? Ето, аз например – аз се срамувам. А пък имам честта да работя със свободни хора и от 25 години насам аз мога да изразявам свободно своето мнение, независимо на каква цена го правя. А кой друг се срамува? Този, който е подчинен? Този, който се съобразява? Този, който слуша? Този, който слугува? Той дали се срамува? Срамът, между другото, е много полезно чувство. Той е морален стожер. Обаче аз не исках да чета морал. Не се чувствам като стожер, нямам това право. Нито съм ментор, нито по-специален от другите хора в публичното пространство. Но се чувствам свободен. А цената на всяка една демокрация и „демократична цивилизация“, целта на всяка една демокрация е точно тази – хората да се чувстват свободни. Е, между другото, аз знам къде са журналистите – те са на изхода на София и броят колите на софиянците, които напускат столицата по празниците. Е, големи празници – няма що!“, каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 25 април 2018 г.