enbg

Спомените на опълченеца Петко Милев…

27.3.2018 | коментара

В предаването Иван Кулеков излъчи филм за опълченеца Петко Милев. Правнук на опълченеца е Ивайло Вълчев, който сподели своите мисли.

Във видеото Иван Милев разказа, че неговият прадядо, заедно с приятеля си Кирчо, са зачислени към Осма опълченска дружина. От записаните спомени той прочете: „На Шипка още в първите сражения другарят ми Кирчо падна убит“. По думите на Иван Милев, прадядо му хвърля тялото на приятеля си върху главите на противника. „Това, което съм слушал от дядо си е, че той до края на живота си се е чувствал виновен за това, че го е направил“ – сподели Иван Милев.

„Това говори за морала на тези хора, които са били горе на Шипка. За морала на тези българи. Значи ние имаме пълното право, като наследници на тези герои, да се гордеем с тях и да смятаме, че нашето освобождение не е просто един подарък. Имам чувството, че понякога страдаме от комплекс за малоценност, забравяйки подвизите на предците си“, каза правнукът на Петко Милев.

Иван Милев каза, че неговият прадядо е имал 12 деца. Най-големият, Иван Милев, е завършил Семинария, а след това и Педагогически институт. Димитър Милев е хирург, завършил в Хале. Другите три момчета са били адвокат и двама професори.