enbg

Соломон Паси, 3 януари 2018 г.

3.1.2018 | коментара

Тази вечер в предаването гостува бившият външен министър Соломон Паси, който говори за това какво означава България да е председател на Съвета на ЕС.
„Едно председателство в рамките на семейството на ЕС е нещо като семеен оргазъм“, направи неочаквано сравнение Соломон Паси. По думите му, „този акт“, който има предсказуема продължителност от 6 месеца (България е председател от 1 януари до 30 юни 2018 г.), носи едно голямо национално удовлетворение, както и възможност държавата да се изяви. „Ако ти искаш да оплодиш ЕС със своята национална генетика, със своите идеи, да дадеш своите плодове, това горе-долу е най-естественият начин. И освен това – в края на този процес – ти, като държава, си изключително изтощен, но гледаш с интерес към следващото председателство“, завърши метафората Соломон Паси.

Основателят на Атлантическия клуб в България заяви, че в момента страната ни е нещо като Папата на ЕС и това е един инструмент, който трябва да бъде използван добре. На въпроса на водещия Слави Трифонов дали има български политици, които да използват Председателството за налагане на българските интереси, Соломон Паси отговори, че в рамките на Председателството българското правителство си е поставило две важни цели – членство в Еврозоната и членство в Шенген. По-късно в разговора гостът даде добра оценка на екипа, който се е заел с българското европредседателство и отбеляза, че той трябва да „даде газ“ и по една важна тема за всички страни–членки – създаването на обща отбрана на ЕС.

Соломон Паси заяви също така, че председателството на Съвета на ЕС представя възможност да бъдат поканени на визита в България президентът на САЩ Доналд Тръмп, китайският президент Си Дзинпин, индийският президент. Според Соломон Паси реализирането на една такава цел ще вдигне имиджа на страната.

В предаването Слави Трифонов постави пред своя гост темата за зачестилите публикации на авторитетни европейски медии, според които България е най-корумпираната страна в ЕС. Соломон Паси смята, че зад всяка такава публикация има и българска следа. „Намирам за детинска постъпка това да се иска вот на недоверие в първите дни на председателството, и то за какво – за корупцията. Ние оттук излъчваме сигнали, че сме корумпирани, естествено те ще препечатват там това, че сме корумпирани“, заяви бившият външен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.

В разговора Соломон Паси даде и своя отговор на въпроса, който българите често си задават – какво носи на България членството в ЕС. Според него парите, които получава страната чрез еврофондовете, са важни, но не са всичко. „Най-важното от това, което получаваме от ЕС и в някаква степен и от НАТО, това е думата „възможности“. Ние получаваме такива уникални възможности, каквито по никакъв друг начин не можем да получим, а друг въпрос е дали ние можем да ги използваме тези възможности. Нашите студенти, десетки хиляди студенти, учат из цяла Европа – в най-добрите университети, при това безплатно. Помислете си и обратното – българските университети и училища са широко отворени за всички студенти, от цяла Европа, половинмилиардна Европа може да си прати студентите да учат в България, ако ние сме конкурентоспособни“, заяви Соломон Паси. Той отбеляза и възможностите, които страната може да реализира и по линия на НАТО. По думите му България може да има най-добрите самолети за авиацията – Ф-35, както и най-добрите европейски и американски машини за пехотата. „Имаме възможност българска корабостроителница във Варна да построи корабите за военноморските сили на България“, завърши Соломон Паси.

Цялото предаване от 3 януари 2018 г.