enbg

Соломон Паси, 24 юни 2016 г.

24.6.2016 | коментара

В „Шоуто на Слави“ гостува бившият външен министър и един от основните инициатори за приемането на България в ЕС и НАТО – Соломон Паси. Темата на разговора беше резултатът от референдума във Великобритания, при който 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Соломон Паси каза, че резултатите от референдума се дължат не толкова на логиката, колкото на емоциите и чувствата. Според него трябва да си даваме сметка, че всъщност Европейският съюз е тръгнал без Англия, като тя се присъединява чак през 1973 година: „Тоест едни добри 25 години Европейският съюз е съществувал без Англия. При това генерал де Гол поне два пъти налага вето на британското членство в Европейския съюз. И сега ние отново се връщаме в онази ситуация, при която ще имаме Европейски съюз без Великобритания.“

Соломон Паси каза, че случващото се е тежък удар по европейското единство и европейската идея, като го оприличи на „сблъскък между Луната и Земята“. Според него дори и сега „Луната да е тръгнала към Земята“, каквото и да предполагаме, ще разберем резултата чак след две години, колкото е срокът за договаряне на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Бившият външен министър обясни, че има 4 основни аспекта, по които трябва да следим какво ще се случи: „Първият аспект е вътре във Великобритания, вторият аспект е в Европейския съюз, третият аспект е в света като цяло, и четвъртият, който е най-важен за нас – какво се случва в България.“

По отношение на първия аспект, какво може да стане във Великобритания, Паси каза, че вече става вероятно от нея да се отцепят Шотландия, Северна Ирландия и Уелс: „Така да се каже, от Обединеното кралство да не остане нито кралство, нито обединение, и то да се разпадне на четири републики, от които три да се присъединят към Европейския съюз, а Англия евентуално да остане извън Европейския съюз, макар че след това и тя ще поиска.“ Според Паси в края на краищата англичаните ще разберат, че излизането от Европейския съюз е много голяма грешка и като практични хора ще си посипят главата с пепел.

По втория аспект, как ще се отрази това на Европейския съюз, Паси прогнозира, че този референдум може да понесе след себе си отцепване на Каталуния от Испания, разпадане на Белгия и излизането на още държави от Европейския съюз: „Временно отслабване на Европейския съюз е възможно, дори в перспектива от няколко години и това не трябва да ни стряска. Като цяло, идеята за глобализацията обаче не се движи от правителствата. Тя се движи от технологиите.“ Бившият външен министър смята, че социалните мрежи ще обединяват хората, независимо от грешките на правителствата. Той спомена и една от основните идеи, родили се в Атлантическия клуб още преди 9 години – за електронната демокрация: „добрите решения ще бъдат дадени в ръцете на разумно пресмятащи машини и ще бъдат извадени от ръцете на популистите“. Паси вижда и елементи на аналогия между британския референдум и вземането на властта от Хитлер в Германия.

За третия аспект, какво ще се случи в света след излизането на Великобритания от Европейския съюз, Паси обобщи, че в глобален мащаб западът е отслабнал, като включи в това и НАТО, както и съюзът между ЕС и НАТО. Според Соломон Паси Азия е шокирана, защото обича стабилността, а ролята на Русия в глобален мащаб се е засилила. Гостът дори се пошегува, че Владимир Путин вероятно е отворил една бутилка шампанско след резултата от референдума.

Що се отнася до четвъртия аспект, случващото се в България, според Паси в момента първо трябва да си дадем сметка колко е сериозна ситуацията. Държавата ни трябва да започне да изгражда паралелни връзки с Великобритания, защото до този момент връзките ни са минавали в огромна степен през Европейския съюз. „Трябва да си дадем сметка, че след две години няма да го имаме това нещо – българският външен министър да може да се вижда всеки две седмици спокойно с английския си колега на поредния формат на външните министри на Европейския съюз.“

Паси дори си призна и един провал като външен министър – че не е успял да приближи България до Британската общност, защото британците и тяхната общност са твърде много фокусирани върху себе си. Според бившия външен министър негативното отношение на британците към българи и румънци се дължи на популизма и 40-годишните погрешни лозунги на британските политици, които при всичките си неуспехи са се оправдавали с Брюксел. Именно след тази 40-годишна пропаганда срещу Европейския съюз, според Паси, взетото от референдума решение не бива да ни учудва.

На финала на разговора Соломон Паси изрази своето съчувствие към всички български министри, заради това, че те нямат право на инициатива. Паси определи премиера Бойко Борисов като „най-тъжният фактор“, с който трябва да се съобразява външният министър на България.

Цялото предаване от 24 юни 2016 г.