enbg

Соломон Паси, 13 март 2017 г.

13.3.2017 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше бившият министър на външните работи на България – Соломон Паси, който коментира новината от Европейския съюз, че лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания искат „Европа на две скорости“.

Соломон Паси заяви, че двете скорости „не са измислени току-що“ и те много отдавна съществуват в ЕС. Държейки в ръцете си добилата популярност „Бяла книга“ с предложения за бъдещето на ЕС, Паси отбеляза, че и сега реално има 20 скорости на движение на ЕС (б.а. Организации, споразумения, зони, в които не участват всички страни-членки). Бившият дипломат изброи и някои от тях – Шенген, Съвет на Европа, Европейска икономическа зона, Европейски митнически съюз (участва и Турция, която не е член на ЕС), Бенелюкс, Вишеградска четворка. „ЕС ние си го мислим като влак – че един локомотив тегли и всички останали вървят след него. Истината е, че ЕС трябва да си го мислим като флотилия от кораби, и тогава тази флотилия казва: „Ние се движим със скоростта не на най-бързия, а на най-бавния кораб“. И бързите кораби в ЕС ни казват: „Вие, които искате да изоставате – изоставайте в каквото искате, обаче ние искаме да вървим напред“, каза Соломон Паси.

От своя страна, водещият Слави Трифонов попита своя гост не е ли логично Европа да върви към федерализация – по подобие на САЩ и ЕС да има обща армия, обща валута, обща икономическа политика. Бившият дипломат отговори, че България трябва да поиска да участва във всички общи структури и зони на ЕС, които водещият изброи. Паси отбеляза и важността на това България да поиска да се присъедини към еврозоната: „Мозъкът на ЕС е еврозоната. За по-младото поколение мога да кажа, че еврозоната – това е процесорът на компютъра ЕС, а за по-старото поколение мога да кажа, че еврозоната – това е Политбюро на ЕС. Ако ние сме влезли в ЕС, най-естественото нещо е да поискаме да влезем и в неговото Политбюро, в неговия процесор или в неговия мозък, и оттам да продължим да се развиваме на първата възможна скорост“. Според Соломон Паси ЕС не спира България да се развива, а казва: „Реформирайте се, заповядайте. Обаче ние няма да позволим на вас – вие да ни спрете“. Гостът отбеляза, че различните скорости съществуват и в други организации. Той припомни, че Франция и Испания години наред не са членували във военната организация на НАТО.

Ето защо, според Соломон Паси, дискусията за „Европа на две скорости“ е абсолютно неактуална. По думите му „Бялата книга“, където фигурира предложението за Европа на различни скорости (б.а. Предложенията са общо 5), е щяла да бъде интересна през 2015 г., когато е била замислена. „Тогава можеше да се смята, че тя има някакво визионерство. Обаче сега тази книга е абсолютно отживяла. Тя не решава и не адресира, дори не формулира най-големия проблем на ЕС, най-непосредствения проблем на ЕС – и това е миграцията“, заяви Соломон Паси. Според него миграцията не може да бъде спряна и ЕС спешно се нуждае от механизъм за нейното управление. „Трябва да очакваме в близките 20-30 години 1 милиард африканци да тръгнат към ЕС, който се състои само от половин милиард души“, предупреди Паси.

В предаването Соломон Паси отправи критика към идеята България да напусне Валутния борд. „Да излезем от Валутния борд, без да сме влезли в еврозоната – това е все едно да искаме излизане от НАТО, излизане от ЕС“, каза за финал гостът.

Цялото предаване от 13 март 2017 г.