enbg

Соломон Паси: България не знае накъде върви

5.6.2012 | коментара

Почетният председател на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси беше вторият гост на Иван Гарелов на 5 юни 2012 г. в „Лигата на необикновените“.

На въпрос на Гарелов какво практически означава чадъра на НАТО за България, Соломон Паси отговори, че това е една добра инвестиция: „Чадърът на НАТО е просто една нова ключалка, която сме сложили на вратите си. Можем да сме малко по-спокойни, но не да се отпускаме… Искам да кажа обаче, че България можеше да постигне много повече в изграждането на този чадър.“

Гарелов попита госта си какво прави България в НАТО, на което Паси отговори, че там също трябва да имаме профилиране, както трябва да го имаме и в Европейския съюз: „Наистина не е ясно дали сме се специализирали в авиация, във военноморски сили, в разузнаване, или пък във военна медицина, където сме много силни.“ Според Паси България трябва да има собствена ниша – както в Европейския съюз, така и в НАТО. Той предложи България да се заеме с еко-стандартизацията, с гарантирането на универсален достъп до безжичен интернет в ЕС и да „възродим старата космическа слава на страната ни като изпратим нов, трети космонавт“.

Според Соломон Паси проблемът на България през последните 5 години, след влизането в Европейския съюз, е че не знае накъде върви, няма поставена цел. „Всички останали държави, които влязоха в Европейския съюз, направиха и нещо след това. Затова питам – оттук накъде?“ Паси каза, че България се нуждае от голяма цел, която да си постави за следващите 15 години, а именно – да стане по-добра икономика. Бившият вътрешен министър уточни, че визира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, членството в която трябва да бъде цел за България.