enbg

Смари Маккарти, 23 октомври 2014 г.

23.10.2014 | коментара

Един от основателите на Пиратската партия в Исландия Смари Маккарти гостува в „Шоуто на Слави“. Той е автор на концепцията „Исландия – журналистическото убежище и „страж на свободата на словото“. Смари Маккарти разработва идеите на т.нар. „течна демокрация“, на която се основават пиратските партии по света. Освен това е бил доброволец на Уикилийкс и е работил с Джулиан Асанж.

Пред Слави Трифонов Смари Маккарти разказа, че е работил с Асанж около една година и през това време са направили обществено достояние множество военни престъпления. „Единственото нещо, което е направил, е да ви обясни колко зле се управляват западните общества“, каза Маккарти по повод на Асанж. Според исландеца, в момента Асанж е в много лоша ситуация, заради действията на английското и шведското правителство спрямо него.
Смари Маккарти разказа, че е спрял да работи с Асанж, заради различия в мненията. Асанж е държал на абсолютната прозрачност при представянето на дадена информация. „Аз бях „за“ някои информации да не се пускат, защото това може да нарани някои хора“, заяви Смари Маккарти и се аргументира с това, че много добросъвестни хора рискуват живота си в името на едни по-добри общества, и те трябва да бъдат защитени, а личният им живот да остане неприкосновен.

Смари Маккарти разказа в „Шоуто на Слави“ и за Пиратската партия в неговата родина. Той довери, че се е опитвал да не става политик, но със свои съмишленици е видял, че обществото му се нуждае от нов тип политическа партия, която да е отвъд традиционните. „Всички традиционни партии са основани на една и съща идея – индустриалната политика. А сега имаме друг вид технологии, комуникации и можем по-добре да организираме нашето общество“, заяви Маккарти. Той сподели, че Пиратската партия в Исландия има трима депутати от общо 60 в парламента, които „наблюдават нещата и карат останалите политици да бъдат отговорни“. Исландецът заяви, че по целия свят вече има около 60 такива партии.

Смари Маккарти не се приема за „политик в широкия смисъл на думата“, защото не е деспот и не е корумпиран като повечето политици и „както са и в България нещата“. С чувство на ирония Слави Трифонов заяви, че в България няма корупция и че българите са научили думата „корупция“ от американски филм. Слави се опита „да убеди“ своя гост, че в България няма и проблем с банките, какъвто проблем фалира Исландия през 2008 г.

По отношение на развитието на Исландия, Смари Маккарти заяви, че след фалита на родината му, нещата са потръгнали добре с идването на новото социалдемократично правителство, изготвена била и „много, много добра нова конституция“, но точно преди последните избори управляващите решили, че няма да я приемат. Сега по думите му, начело на Исландия е дясно-консервативно, популистко, фашистко правителство, които „наново развалят всичко“. „Те не искат нищо друго, освен да забогатеят“, обрисува целите на новите управляващи в Исландия Смари Маккарти.

Във видеото може да видите и защо Смари бе прекръстен на Детелин от водещия, както и да научите как е „шуробаджанащина“ на исландски.

Цялото предаване от 23 октомври 2014 г.