enbg

Сливница, Гургулят…

5.5.2017 | коментара

В специалното издание на „Шоуто на Слави“, посветено на Деня на храбростта и Празника на българската армия, беше излъчен видео материал на Иван Кулеков, който е заснет в района на Сливница и Гургулят. Там през 1885 г., по време на Сръбско-българската война, българските малки гранични поделения успяват да удържат устремилата се към София сръбска армия.

Във видеото проф. Божидар Димитров определи сражението при Гургулят като „второто по важност в Сръбско-българската война след сражението при Сливница“. В него той разказа подробности за битката при Гургулят, за най-големия паметник в Сръбско-българската война, за смелостта на българската армия и за отряда на капитан Бахчеванов.

„Ние се бием на своя собствена територия във всичките 5 войни“, каза проф. Димитров. Той допълни, че българските войници са били обучени да се бият за своята земя и даде за пример Първата ни шопска дивизия през 1916 г., която не желае да влиза в сражение за чужда територия.

По думите на проф. Божидар Димитров най-големите успехи на българския войник са били тогава, когато той е в настъпление. „Неговият дух е неудържим, той трябва да е в настъпление! Така е било още от 680 година, така е и до наши дни“, каза той.