enbg

След години като дипломат Гюнтер дошъл в България заради женския елемент

8.6.2010 | коментара

8 юни 2010 г.

Във втория ден от десетата задача в „Добре дошъл в България” представянето на финалистите продължи с гостуването на Гюнтер Хемпел и Анджела Родел.

Германецът Гюнтер Хемпел призна, че се чувства супер и иска „още повече да излиза в телевизията”, защото хората го познават и вече дори в такси искали да го возят безплатно. От друга страна, родителите на жена му следят за оценките му, „като че ли тук сме в някакъв университет и смятат – смятат, и почти получават сърдечен инфаркт”.

Гюнтер пристигнал в България заради „женския елемент”. Навремето бил посланик на ГДР (Германската демократична република) в няколко държави в Латинска Америка. В голяма част от латиноамериканските държави пък е бил дипломат. Като цяло в Латинска Америка не е бил единствено в Хондурас и Парагвай. България прилича на Бразилия – каза той, – защото и там няма ред.

Случвало се Гюнтер Хемпел да превежда разговори между държавни глави, интересен случай е превод от испански на руски и от руски на испански. Било през 1987 г. в Съветския съюз на 70-ата годишнина от Октомврийската революция. Той бил член на делегацията като преводач. Техният президент имал среща с президента на Никарагуа Даниел Ортега, на която Гюнтер превеждал, накрая минал Михаил Горбачов, а „Ортега ме хваща и вика – Ела, ти нали знаеш руски, – аз трябва да говоря с него.” Така германски преводач превежда от испански на руски и обратно. Гюнтер владее немски, руски, испански, португалски, английски и български.

По думите на Гюнтер Хемпел, от всички страни, в които е бил, в България се чувства най-добре, защото най-хубаво е „там, дето е жената”.

Запитан защо не е останал в Берлин след падането на Берлинската стена, Гюнтер разказа, че „след присъединяването на ГДР към „Немски райх” ние останахме без работа, бяхме изгонени, както и всички сътрудници на Телевизията на ГДР, радиото беше затворено. Всички институции бяха затворени, хората изгонени.” Вече в България Гюнтер се заел с търговия на вино, но неуспешна. След това направили фирма с приятели от западната част на Германия. Г-н Хемпел разказа интересен случай, когато отишли в Куба на панаир и имали голям успех: „Представихме разни видове презервативи – влажни, сухи, светли, с носове, много оригинални и беше голям хит. Но преди това те имаха китайски и те бяха малки”.

Изненадата си към Слави Гюнтер представи, ставайки на крака:

„Благодаря на „Шоуто на Слави”,
което от ежедневието ме избави и навред прослави.
Адреналинът ми качи и определено ме подмлади.
Тук всички артисти, режисьори, сценаристи,
гримьори, танцьори, дори хигиенисти,
са големи професионалисти.
Тук немска точност, ред и дисциплина цари,
което много ме удиви и впечатли.
Слави, ти притежаваш дар, талант
и макар да си по професия музикант,
си безспорният водещ най-голям,
велик, интересен, многолик,
успяваш и представяш с красноречие
всяко делнично противоречие.
Красиво, сладкодумно, остроумно, шеговито
представяш делника ни сбито.
Не остава нищо важно скрито.
Откакто на екран е „Шоуто на Слави”,
никой не се чуди вечер какво да прави.
А се настанява пред телевизора с нетърпение
и чака още много години от вас такова забавление.”

Обръщението той връчи на Слави и във вид на свитък. Подари му и картина – портрет от дъщерята на неговата приятелка, с която се представи в предишния кръг. После имаше и друга изненада. Гюнтер заяви, че във връзка с предстоящите избори в Германия, той ще гласува за Слави-президент и Редколегията – в Министерския съвет. Специален подарък беше миниатюрна бутилка с „ликьор за купон”, който е от ГДР и вече не се произвежда. Добавка към него, заради кризата с еврото, бяха германски марки. Комисията постави на Гюнтер обща оценка 6,00.