enbg

Славчо Велков, 29 юни 2016 г.

29.6.2016 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше експертът по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков, който коментира атентата на истанбулското летище „Ататюрк“, при който загинаха десетки души, а стотици бяха ранени.

„Тероризмът е неконвенционална война. Война по време на мир. И за съжаление война без край“, каза гостът в началото на разговора. Водещият Слави Трифонов се поинтересува дали е възможно строгите мерки за сигурност, които властите предприемат след атентат, да бъдат взети предварително, за да се избегне подобна трагедия. Славчо Велков обясни, че в случая с летището в Истанбул всъщност мерките за сигурност не са били пробити ефективно. „Това, което видяхме, това не беше влизане в строго охраняваната зона. Взривовете и атаката на практика се случиха в началото на периметъра на зоната“, каза той. Гостът предположи, че ако терористите бяха успели да проникнат в самото летище, където има хиляди пътници, то жертвите щяха да бъдат много повече.

„Това не е обикновен терористичен акт, това е т. нар. мега терористичен акт“, каза още Славчо Велков. „Мега тероризъм означава такъв вид терористична дейност, когато резултатите от атаката се доближават до използване на оръжия за масово унищожаване“, обясни гостът. Според него ефектът, който терористите целят с големия брой убити и ранени, е и политически, и икономически.

На въпрос дали трудно се организира един такъв терористичен акт, Славчо Велков изрази мнение, че за подобно нещо са необходими много тренировки и изучаване на системата за сигурност, за да се види къде е слабото й място и по кое време може да се осъществи един такъв атентат. „Те са перфекционисти и много обичат символиката. Неслучайно нямат нито един голям удар, който правят, без да е свързан с нещо, което да е значимо за тях“, изрази мнение гостът.

По темата за унищожаването на Ислямска държава Славчо Велков изрази мнение, че това е сложен процес. „Онова, което те спечелиха, е умовете и сърцата на много млади хора в Европа“, заяви експертът и цитира изследване, според което само в България младите хора, които поддържат радикалните идеи и са в състояние да участват в атентат, са 25 000 души.

Гостът призова към открито говорене за всички реални терористични заплахи, които съществуват за Европа. „Предстои това да се случва и на други места“, изрази опасенията си Славчо Велков. „Държавата, която аз бих посочил, това е Белгия“, допълни Велков и изрази своите опасения за Европейското първенство по футбол във Франция: „Защото те са там някъде, те чакат“.

Славчо Велков изрази съгласие с казаното от Слави, че няма победа в тази война. „Победа няма, да. Това е война без край. Как ще има победа?“, отговори Славчо Велков. Той обясни, че за да може България да се предпази от тероризма, е необходимо държавата ни да провежда балансирана политика по отношение на заплахите и на риска от бъдещи атентати.

Цялото предаване от 29 юни 2016 г.