enbg

Слави Трифонов с обръщение към членовете на Конституционния съд

27.7.2016 | коментара

Ден преди заседанието на КС по делото за противоконституционност на три от въпросите за референдума, Слави Трифонов се обърна към членовете на Конституционния съд:

„Утре в 10 часа сутринта е делото, на което Конституционният съд ще реши дали да премахне или не три от въпросите на инициирания от нас и подкрепен от 700 хиляди българи референдум.
Конституционният съд не е анонимен, той не е от анонимници. Затова ще се обърна поименно към съдиите.
Уважаеми господин председател – господин Велчев, уважаеми съдии – госпожо Цанкова, госпожо Стоева, господин Ненков, госпожо Маркова, господин Ангелов, господин Анастасов, господин Илиев, госпожо Карагьозова, господин Пенчев, господин Димитров, госпожо Райковска.
Уважаеми съдии, утре вие ще сте арбитър в едно дело, в което едната страна е по-голямата част от българските граждани, а от другата – политическата класа, която се опитва да запази статуквото и привилегиите си. Уважаеми съдии, искам да ви напомня, че според резултатите от социологическото проучване на най-авторитетната европейска агенция TNS Opinion и трите въпроса, които са поставени на вашето внимание, се ползват с огромна подкрепа на българското общество. Въпросът за намаляването на депутатите се подкрепя от 94% от анкетираните. Въпросът за мажоритарен избор на полицейските началници се подкрепя от 72%. А третият въпрос, за електронното гласуване, има 70% одобрение.
Надявам се, че няма да се изправите срещу българския народ в защита на политическата олигархия, от която страдате и вие в качеството си на граждани.
Уважаеми съдии, искам да ви напомня, че вашата работа е да следите за спазване на Конституцията, а и трите атакувани въпроси не нарушават българската Конституция.
Надявам се да не направите нещо, от което после да ви е срам.

Цялото предаване от 27 юли 2016 г.